Japonsko má vážný problém. Císař nemá nástupce, v rodině chybí muži

Japonský císař Naruhito během vzácné tiskové konference týkající se jeho nadcházející cesty do Británie učinil na své poměry velmi nezvyklé prohlášení. Postěžoval si, že na plnění veřejných povinností zůstává v japonské císařské rodině čím dál méně lidí.

"Počet mužů v císařské rodině se stále ztenčuje. Muži stárnou. Ženy naopak císařskou rodinu opouštějí, když se vdají. Takové faktory ovlivňují celkový počet členů císařské rodiny, kteří by se mohli zhostit veřejných povinností, a který je nyní nižší než dříve. Tento problém souvisí s budoucností celé císařské rodiny," uvedl císař.

Na japonský trůn podle současného zákona může usednout pouze císařův mužský potomek. Toho ale císař Naruhito nemá. Valná většina Japonců je pro změnu zákona tak, aby na trůn mohla usednout i žena, v tomto případě císařova jediná dcera, 22letá princezna Aiko.

[chooze:article;value:558663]

​Problém císařské rodiny je odrazem nízké porodnosti v celém Japonsku. Každá třetí mladá dívka v zemi podle místních úřadů nechce mít děti. Do 40 let by tak 120milionové Japonsko mohlo přijít až o 40 milionů obyvatel.

Na palčivý problém už v minulosti poukázal i premiér Fumio Kishida. "Máme poslední šanci něco udělat s poklesem porodnosti. Jedná se o obrovský problém, který se týká celé společnosti a ekonomiky naší země a který nelze odkládat," řekl premiér.

K poklesu porodnosti dochází i v Evropě. Česko ale na kontinentu patří k zemím, kde byl pokles porodnosti do minulého roku vůbec nejmenší. Podle některých modelů tak populace v České republice v příštích desetiletích může i mírně stoupat, a to převážně díky imigraci. Většina evropských států takové vyhlídky nemá a podle demografů bude docházet k postupnému přirozenému vymírání Evropy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.