Japonsko na poslední chvíli odložilo let na Měsíc. Do startu zbývalo půl hodiny

Už sotva půlhodina zbývala do startu rakety H-IIA v Japonsku, když od vedení celého projektu přišla nepříjemná zpráva: Zrušte start. Vzlet rakety, která měla z japonského ostrova Tanegašima na Měsíc dopravit vůbec první japonský lunární modul s názvem SLIM, se musel odložit pouhých 24 minut před zážehem motorů.

Raketa H-IIA, kterou chce Japonsko použít k dobytí Měsíce, měla při testech šanci 98 procent na úspěšný vzlet. Startu však údajně nepřálo počasí. "Vichry ve vyšších částech atmosféry pro nás představují problém. Kvůli nim hrozí, že by části rakety mohly spadnout mimo plánované oblasti," vysvětlil podle agentury Reuters šéf vzletové jednotky Tacuru Tokunaga.

[chooze:article;value:519146]

Japonská cesta na Měsíc je výsledkem spolupráce vládní agentury JAXA, což je obdoba americká NASA, a firmy Mitsubishi. Cílem mise je kromě přistání také studium nejteplejších částí Měsíce. Start rakety Japonci v minulosti už dvakrát odložili kvůli špatnému počasí, píše CNN.

Kdy přesně se Japonci opět pokusí o vzlet rakety, zatím není jasné. Raketu totiž musí opět připravit a počkat na příznivé počasí. Nejdřívější stanovené datum je 31. srpen, počítá se však i se startem až v polovině září.

Japonsko je třetí zemí, která se v krátkém sledu pokouší o přistání na Měsíci. Před týdnem k Měsíci vyslalo sondu Luna-25 Rusko, mise však skončila neúspěchem. Lépe si vedla Indie, která ve středu úspěšně dostala modul Čandraján-3 na jižní pól Měsíce, a stala se tak čtvrtou zemí po USA, Sovětském svazu a Číně, která dobyla Měsíc. Japonská soukromá firma ispace se o přistání pokusila už letos v květnu, i tento pokus ovšem skončil neúspěchem.

Ruská lunární sonda narazila do Měsíce. Měla studovat půdu a pátrat po vodě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.