Moderní bydlení

Japonsko se připravuje na megazemětřesení. O život můžou přijít statisíce lidí

Japonsko se ještě nestačilo vzpamatovat ze silného zemětřesení, které na něj ve čtvrtek udeřilo, a už se musí chystat na další. Seismologové vydali po otřesech dosahujících 7,1 stupně magnituda bezprecedentní varování. Čtvrteční otřesy totiž neměly být tím nejhorším, co má přijít.

Japonská meteorologická agentura vydala varování před takzvaným megazemětřesením. Jedná se o první takové varování v historii. Největší otřesy mají podle předpovědí nastat poblíž jižního pobřeží hlavních japonských ostrovů, píše portál Japan Times. Kdy a kde přesně ale má zemětřesení přijít nedokázali seismologové říct.

Správy prefektur, hasiči i záchranáři se proto začali na hrozící zemětřesení připravovat. Problémy mohou nastat zejména v dopravě, a to i kvůli tomu, že v Japonsku právě vrcholí turistická sezona. V některých prefekturách proto úřady dočasně uzavřely parky a zrušily plánované události. Jinde zase úřady radí lidem, aby necestovali.

[chooze:article;value:567602]

​Na megazemětřesení se připravuje i japonský premiér Fumio Kišida. Ten zrušil plánované zahraniční cesty do Kazachstánu, Uzbekistánu a Mongolska. "Rozhodl jsem se zůstat alespoň týden, abych se ujistil, že vládní opatření a komunikace fungují," řekl podle portálu ABC News Kišida.

Čtvrteční zemětřesení zasáhlo především prefekturu Mijazaki okolo sedmé hodiny ráno tamního času. Po zemětřesení zůstalo 16 zraněných. Epicentrum se nacházelo v Nankajském příkopu, který leží v Tichém oceánu u jihovýchodního pobřeží Japonska.

Právě epicentrum zemětřesení je to, co seismology znervózňuje. Nankajský příkop je totiž každých 100 až 150 let centrem série silných otřesů, které páchají obrovské škody. Poslední taková série se stala v roce 1946, kdy nejsilnější zemětřesení dosáhlo 8,4 stupně magnituda.

Japonské úřady už spočítaly případné škody. Nejčernější scénář počítá se zemětřesením dostatečně silným na to, aby zabilo 323 tisíc lidí. Kromě zemětřesení totiž hrozí také vznik vlny tsunami, která bývá nebezpečnější než samotné otřesy.

Japonsko zasáhly silné otřesy. Odborníci varují před megazemětřesením:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.