Japonsko vypadá úplně jinak. Satelitní snímky ukázaly následky zemětřesení

[chooze:gallery;value:34284]

​Ničivé zemětřesení o síle 7,6 magnituda, které zasáhlo Japonsko na začátku ledna, si podle tamních úřadů vyžádalo nejméně dvě stovky obětí a nespočet škod. V postižených oblastech stále zasahují hasiči, protože některé domy se zcela zhroutily a otřesy poškodily důležité silnice na poloostrově Noto.

Na změny, které nyní díky satelitním snímkům na pobřeží pozorují seismologové, upozornil web Live Science. Na nich je vidět, jak se posunula hladina vody u pobřeží a odkryla nové pláže. Při porovnání snímků před zemětřesením a po něm je také zřejmé, že se kvůli zvednutí půdy posunula hranice pobřeží směrem k moři až o 250 metrů.

Část přístavů je tak nyní úplně vyschlá a lidé se nemohou dostat k lodím. "Během terénního průzkumu podél severozápadního pobřeží poloostrova Noto jsme na deseti místech nalezli důkazy o vyzdvižení pobřeží v souvislosti se zemětřesením," uvedli seismologové z Tokijské univerzity v oficiálním prohlášení ze 4. ledna. 

Vědci také potvrdili, že v přístavu Akasaki zaznamenali vlnu tsunami ve výšce až 4,2 metru. Díky bytelné architektuře ale rybářské sídlo podle agentury AFP nepostihly výrazné škody, což označili místní obyvatelé navzdory katastrofě za zázrak. 

[chooze:article;value:536062]

​Tvrzení seismologů potvrdila i Japonská agentura pro letecký a kosmický výzkum (JAXA), která porovnávala satelitní snímky z loňského června a začátku ledna po zemětřesení. Podle její analýzy se pobřeží výrazně posunulo hlavně v přístavu Nafune, městě Vadžima a zálivu Minazuki. Přesné údaje ale budou ještě v dalších týdnech upřesňovat. 

Na Islandu znovu vybuchla sopka. Hrozí i zemětřesení, řekla odbornice (1/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.