Japonsko vypustí do oceánu miliony tun radioaktivní vody z Fukušimy

Nejhorší jaderná katastrofa od Černobylu. Tím je havárie v japonské jaderné elektrárně Fukušima. V březnu 2011 ji po zemětřesení a tsunami zatopila mořská voda. Po více než 12 letech od tragédie chtějí japonské úřady elektrárnu vyčistit.

Už za 48 hodin začnou kontaminovanou vodu, která sloužila k ochlazování jaderných reaktorů, postupně vypouštět do Tichého oceánu. V úterý o tom rozhodla japonská vláda v čele s premiérem Fumiem Kišidou.

"Žádáme tímto společnost TEPCO, aby urychleně pokračovala v přípravách na vypouštění vody do oceánu na základě plánu schváleného Úřadem pro jadernou regulaci, a to k datu 24. srpna," sdělil předseda japonské vlády.

[chooze:article;value:494455]

Vodu uloženou ve speciálních nádržích odborníci zbaví většiny radioaktivních látek. Zůstane v ní ale radioaktivní izotop uhlíku a také tritium, radioaktivní izotop vodíku, které pomocí dostupných technologií odstranit nelze. V menším množství jsou prý tyto prvky neškodné. Tomu ale nevěří rybáři a také okolní státy, tedy Čína ani Jižní Korea.

"Japonská vláda ignoruje opozici doma i v zahraničí a přehlíží rizika vypouštění na mořské prostředí a lidské zdraví. Trvání japonské vlády na realizaci tohoto plánu dokazuje její extrémní sobectví a nezodpovědnost," prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničních věcí Wang Wen-pin.

Kontaminovaná voda, kterou vláda vypustí do oceánu, by vystačila k naplnění 500 olympijských bazénů. Japonská vláda už slíbila přijmout veškerá možná opatření, aby zajistila bezpečnost.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.