Japonský měsíční modul havaroval při přistání. Nevzdáme to, slibuje firma

Pokus japonské firmy ispace o prvenství v objevování Měsíce skončil nezdarem. Společnost měla ambice stát se první soukromou firmou, která dopraví na Měsíc svou sondu. A v úterý chtěla završit své pětiměsíční úsilí. Při přistání modulu na povrchu našeho vesmírného souseda ale ztratila kontakt.

Ztrátu kontaktu s modulem oznámila firma už v průběhu velkého streamu, který pořádala. Tehdy však ještě ispace doufala, že se jí podaří kontakt obnovit. Nad ránem ale uvedla, že modul pravděpodobně nepřistál hladce, jak bylo plánováno, ale že na povrchu Měsíce havaroval.

[chooze:article;value:501412]

​Podle posledních dat, které měla firma před havarováním k dispozici, byl modul při přistávání ve vertikální poloze. Důvod havárie musí ispace ještě přezkoumat. Předběžné odhady společnosti však hovoří o blíže nespecifikované anomálii.

Firma se ale nevzdává a hodlá v pokusech o dobytí Měsíce pokračovat. "Společnost ispace se pokusí vytěžit co nejvíce z dat a know-how, které jsme v průběhu celé operace získali. Je důležité tyto vědomosti využít pro Misi 2 i další projekty," řekl ředitel ispace Takeši Hakamada.

Japonsko, odkud firma pochází, je třetí zemí, které se podařilo dostat svou sondu na Měsíc. Nešlo však o hladké přistání. Všechny lety skončily havárií na měsíčním povrchu. Bezpečně přistát na Měsíci se zatím povedlo pouze Sovětskému svazu, USA a Číně. O dobytí Měsíce se pokoušela také Indie, Evropská unie a Izrael.

Na vysílání TN Live k pokusu o první přistání soukromé společnost na Měsíci se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.