Japonští záchranáři vyprostili pět dní po zemětřesení z trosek živou 90letou ženu

[chooze:gallery;value:34284]

​Stovka záchranářů prohledávala trosky dvoupatrového domu ve městě Suzu poté, co dostali hlášku, že uvnitř jsou pohřbeny zaživa dvě ženy. Pozdě večer se jim podařilo vyprostit 90letou seniorku, která byla silně podchlazená, ale při vědomí, uvedla BBC.

Druhou, o půl století mladší ženu našli bez známek života se zástavou srdce. Přežití po tak dlouhé době je považováno za zázrak. Za kritickou hranici se považuje 72 hodin, poté se šance prudce snižují. Seniorka zůstala uvězněná pod troskami více než pět dní, celých 124 hodin.

[chooze:article;value:535336]

​Pondělní ničivé zemětřesení o síle 7,5 magnituda na středozápadě Japonska má už 126 obětí, dvě stovky lidí se pohřešují, 500 utrpělo zranění. Nejhůře zasaženou oblastí byla prefektura Išikawa. Kvůli popraskaným silnicím a četným sesuvům půdy je stále mnoho míst odříznutých. Vojáci do nich dopravují zásoby vrtulníky.

Na 30 tisíc lidí je evakuovaných do škol a dalších zařízení, jejich domy jsou většinou srovnané se zemí. Tisíce odběratelů zůstávají bez elektřiny, ještě horší je to s tekoucí vodou kvůli zničeným vodovodům, popsala agentura AP.

Situaci komplikuje počasí. Na neděli je hlášen déšť, takže hrozí další sesuvy půdy. Vzápětí se má ochladit a začít sněžit.

[chooze:article;value:535378]

​Japonsko je co do zemětřesení jednou z nejpostiženějších zemí světa, leží na hranici čtyř hlavních tektonických desek. Podle odborníků je obdivuhodné, jak se dokázalo na otřesy připravit. Zemětřesení vyzvedlo postiženou oblast místy až o čtyři metry a posunulo ji více než metr do strany, informovala BBC. Srovnatelné loňské zemětřesení v Turecku a Sýrii si přitom vyžádalo přes 50 tisíc životů, zemětřesení na Haiti v roce 2010 dokonce jednou tolik.

Japonsko má jeden z nejpropracovanějších systémů varování na světě, přísné stavební předpisy a obyvatele, kteří vědí, jak se při otřesech zachovat.

Po zemětřesení v Sýrii vytáhli z trosek čerstvě narozené miminko. Holčička pod sutinami strávila 10 hodin (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.