Jarní počasí probouzí přírodu. Lidé se zahradami na to ale mohou doplatit

V pátek odpoledne bylo v Praze 13 stupňů. "Nejvyšší teploty měříme v okolí Šumavy. Volary hlásily 17 stupňů. Na Horské Kvildě bylo 16 stupňů. A třeba na jižní Moravě bylo 15 stupňů. Te je až o 9 °C víc, než co je pro toto období běžné. Zároveň se setkáváme s teplotní inverzí, kdy je tepleji ve vyšších polohách," uvedla ve vysílání TN Live meteoroložka Dagmar Honsová.

A upřesnila, že aktuální teploty jsou typické spíše pro přelom března a dubna. Na některých místech už dokonce padaly teplotní rekordy a přepisují se ty z roku 2019 a v nižších polohách ty z roku 1998.

[chooze:article;value:541842]

​"Teplotně výrazně nadprůměrný bude i tento víkend. Odpolední teploty budou v sobotu kulminovat na 13 stupních a v neděli na 17 stupních," dodává Honsová. Počasí ošálilo i přírodu. Leckde už rozkvétají třeba kočičky a probudily se i včely. 

Lukáš Zíka z Katedry zahradnictví České zemědělské univerzity však připomíná, že zima ještě nemusela říci poslední slovo. Unáhlit by se proto neměli například zahrádkáři.

​"Nebylo by ještě v tuto dobu vhodné odkrývat zazimované teplomilné rostliny a na mráz citlivé druhy. Ještě během března lze očekávat dny s teplotami pod nulou," upozorňuje Zíka.

Stále platí staré zahradnické pravidlo, že se vysazuje až po "ledových mužích", tedy po polovině května. "S vysokými teplotami během dne se v posledních týdnech zvyšuje i aktivita přezimujících chorob a škůdců. Typickým příkladem je kadeřavost broskvoní, proti které měl být již na většině území proveden ochranný postřik," dodává odborník z ČZU.

Počasí na víkend: V pátek se výrazně oteplí, v neděli přijde zlom (15/2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.