Jarní únava padla na lidi dříve. Snadno se jí přitom zbavíte, radí odbornice

Jarní únava dokáže pořádně potrápit. Každoročně právě na přelomu zimy a jara nejeden člověk bojuje s pocity únavy, které často doprovází i negativní myšlenky a úzkostné stavy. Výjimkou nejsou ani bolesti hlavy a kloubů.

Našemu organismu příliš nepřidává nedostatek sluníčka, ovoce a zeleniny, oslabená imunita po prodělaných sezonních onemocněních ani výrazně méně času, který trávíme v zimě na čerstvém vzduchu.

[chooze:article;value:540812]

Přitom právě pohyb je zcela zásadní. "Pohybovat se je pro zdraví prospěšné, to všichni víme. Vynechat zdravý pohyb během ročních období není správné. Pokud jsme ovšem aktivitu v zimě omezili, musíme zátěž postupně dávkovat," vysvětlila fyzioterapeutka z rehabilitační ambulance Nemocnice AGEL Podhorská v Bruntále Ivana Mročková.

"Je třeba začít procházkami, alespoň 30 minut denně. O víkendech je vhodné plavání nebo jízda na kole. U starších doporučujeme procházky, případně severskou chůzi se speciálními holemi, tzv. Nordic Walking," poradila Mročková.

Na únavě se navíc podílí také nedostatek vitamínů a minerálů v těle. "Pokud se budeme stravovat vyváženě a plnohodnotně kvalitními potravinami, častěji po menších porcích, budeme se cítit více fit," má jasno nutriční terapeutka Kateřina Pelíšková.

V boji proti jarní únavě mohou výrazně pomoci právě vhodné potraviny, které je dobré zařadit do jídelníčku. Odborníci doporučují například banány, ovesné vločky nebo brokolici. "Skvělou volbou je také čočka," dodala Pelíšková.

Pokud vás honí mlsná, je lepší sáhnout po nějaké zdravější alternativě. "Můžeme nahradit čokoládu oříšky, slunečnicí nebo hořkou 100% čokoládou," uzavřela Pelíšková.

Jarní počasí probouzí přírodu. Více se dozvíte v následující reportáži (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.