Jaro startuje nadprůměrnými teplotami. Budou atakovat dvacítku

V pondělí dopoledne bude převládat velká oblačnost a bez deštníků se neobejdeme. Nejvíce bude pršet na severu republiky, kde podle předpovědi spadne kolem 5 mm srážek. Odpoledne bude oblačnosti od jihu ubývat a srážky ustávat. Teploty dosáhnou 11 až 15 °C, na jihu území naměříme až 17 °C.

Podobně vysoké teploty 20. března zaznamenali meteorologové v roce 2020, naopak v roce 2021 většinou nejvyšší odpolední teploty nepřesáhly bod mrazu a skloňovali jsme ledový den. Vůbec nejtepleji bylo v roce 2014, tehdy se v pražském Klementinu rtuť teploměru zastavila na 19,9 °C.

​Nadprůměrné teploty budeme skloňovat i nadále. V úterý bude oblačno, na severu území místy přeháňky nebo déšť. Ranní teploty budou 7 až 3 °C, denní 12 až 16 °C. Ve středu bude polojasno, večer od severozápadu oblačno až zataženo, místy přeháňky. Ráno naměříme 9 až 5 °C, přes den mezi 15 až 20 °C.

Od čtvrtka musíme na většině území počítat s přeháňkami nebo deštěm a také začne zesilovat vítr. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 9 až 5 °C, přes den vystoupá rtuť teploměru na 13 až 17 °C, pocitovou teplotu bude snižovat vítr. V pátek bude oblačno až zataženo a bude opět pršet nebo zaznamenáme přeháňky. Ráno naměříme 9 až 5 °C, během dne pak 13 až 17 °C, pocitovou teplotu opět může snížit vítr.

Deštníky budeme potřebovat také o víkendu. Teploty půjdou pozvolna dolů, v odpoledních maximech v sobotu vystoupí k 15 °C, v neděli ke 12 °C.

[chooze:article;value:495462]

​Jaké bude letošní jaro?

Podle sezonních výhledů by měl být nástup jara relativně pozvolný. Duben přinese pravé aprílové počasí a velké teČesko čeká proměnlivé počasí. V Pomoraví jsou k vidění první rozkvetlá kvítkaplotní výkyvy, květen by měl být bohatý na srážky. V té době se bude rozjíždět bouřková sezona.

Na jaře jsou koncentrace ozonu v atmosféře hodně proměnlivé. Ultrafialové záření může být stejně silné jako v létě, vzhledem k nižším teplotám mu ale nevěnujeme pozornost. UV záření není závislé na teplotě a naše pokožka je po zimě bledá, daleko více náchylná ke spálení. 99 % ultrafialového záření tvoří UVA paprsky s vlnovou délkou 315 až 400 metrů. Pronikají hlouběji do kůže, kde poškozují kolagen, což může vést k předčasnému stárnutí pokožky.  

[chooze:article;value:495433]

S nárůstem teplot vzduchu bude souviset i nárůst pylových alergenů v ovzduší. Nejvíce pylů je v ovzduší v letním půlroce za teplého, suchého a větrného počasí. Naopak déšť dokáže pylové částice z ovzduší alespoň na chvíli odstranit. Proto by se alergici do přírody měli vydávat hned po dešti. Nejvíce agresivní jsou pylová zrna před bouřkou, kdy dochází k jejich praskání a k uvolnění alergenů do ovzduší. 

V Pomoraví už jsou nyní k vidění první rozkvetlá kvítka. Podívejte se: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.