Jasonovi z Prahy chybí části mozku. Sbírka mu umožní i terapii s delfíny

Karolína Martínková by si přála pro svého šestiletého syna Jasona neurorehabilitace a delfinoterapie s živými delfíny. Zorganizovala proto sbírku na Doniu a chce mu pomoci s jeho vážnými zdravotními problémy.  

"Syn je těžce postižený, trpí dětskou mozkovou obrnou, těžkou mentální retardací a má velké defekty na mozku. To znamená, že mu chybí některé jeho části," říká maminka chlapce.

[chooze:article;value:547610]

​Péče o Jasona je velmi náročná. "Nechodí, ale jinak je velmi akční, rychlý a trpí záchvaty vzteku. Hází předměty, mlátí se do hlavy. Za šest let jeho věku ustalo jen kousání ostatních, i když občas v záchvatu kousnutí naznačuje. Ale naštěstí už nekouše," popisuje zkušenosti se synem paní Martínková.

V létě Jason jezdí na speciální tříkolce pro hendikepované děti. "Zkoušíme Bachovy esence na zklidnění. Je to běh na dlouhou trať a vzhledem k tomu, že se mi syna nepodařilo ani umístit do školky a už ho čeká nástup do školy, musíme jeho emoce zvládnout a zkrotit," dodává paní Martínková.

Jason je velký útěkář, ať je kdekoliv, snaží se utéct, jakmile zjistí, že není zamčeno. Na zavolání nebo zadaný úkol reaguje velmi sporadicky a vyžaduje permanentní zvýšený dohled.

[chooze:article;value:550038]

​Pomohla až výměna lékaře

Chlapec se přitom narodil jako zdravý, prodělal však novorozeneckou žloutenku. Při propuštění z porodnice měl v lékařské zprávě pouze uvedeno neuzavření komory v hlavičce po porodu.

"Časem se objevila nefunkčnost levé ruky a zaznamenali jsme opožděný vývoj. Až po jednom roce provedená magnetická rezonance a především výměna lékařů odhalila pravý stav věci. Dětskou mozkovou obrnu," upřesňuje maminka.

Jason v lednu prodělal operaci. Lékaři mu nastřihávali šlachy a do obou nohou mu umístily šrouby. "Nyní potřebuje intenzivní rehabilitace a tak trošku nakopnout i mozek, aby začal fungovat," dodává paní Martínková.

​A to je tím hlavním důvodem organizování sbírky. Chlapcova ergoterapeutka je vázaná mlčenlivostí a mohla se pro TN.cz vyjádřit pouze v obecné rovině.

"Plánované neurorehabilitace a delfinoterapie pomáhají s motorickým vývojem. Maminka s námi spolupracuje a velmi se snaží, aby se Jason rozvíjel," uvádí terapeutka, jež si nepřeje uvést své jméno.

Přes Donio se vybírá 40 milionů měsíčně. Během Vánoc přispívají víc, říká jeho zakladatel (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.