"Jdi domů, Ivane! Go home, Russia!" Úřad vlády si připomene výročí okupace

Úřad vlády si srpnovou okupaci připomene kampaní s názvem Můj 68, která přiblíží srpnové události prostřednictvím příběhů pamětníků. Ta začne v úterý večer promítáním sloganu "Jdi domů, Ivane! Go home, Russia!" na zdi Strakovy akademie.

Projekci nápisu připravil Nadační fond pro Ukrajinu, který stojí za projektem Dárek pro Putina. "Jsme rádi, že Úřad vlády sdílí podobný názor jako dárci, kteří aktivně podporují Ozbrojené síly Ukrajiny. Tedy, že ničivou válku na Ukrajině je možné velmi snadno ukončit. Stačí, aby se vojska Ruské federace stáhla za své vlastní hranice," uvedl iniciátor sbírky Martin Ondráček.

[chooze:article;value:521943]

​Projekce na budovu Strakovy akademie začne ve 21:30 a potrvá do brzkých ranních hodin následujícího dne. Kampaň Můj 68 přiblíží srpnovou invazi prostřednictvím příběhů lidí, kteří ji zažili. Videa i další příspěvky týkající se kampaně se následně objeví na sociálních sítích Úřadu vlády.

"Může to být cesta, jak lépe porozumět naší společnosti jako celku, inspirace, jak si upevnit vlastní vnímání svobody jakožto důležité hodnoty nebo jak nahlížet osudy lidí, kteří dnes prožívají několik stovek kilometrů od našich hranic něco podobného," vysvětlil kampaň Jozefa "Doda" Dobríka, pod jehož kreativním vedením vznikla.

Na protest proti lhostejnost Čechoslováků vůči okupaci se v lednu 1969 upálil student Jan Palach. Podívejte se na rozhovor s historikem Petr Hlaváček:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.