Je čas na fixaci energií, radí ekonom. Ostře zkritizoval předražené obchody

Loni touto dobou vše nasvědčovalo tomu, že před sebou máme extrémně náročnou zimní sezónu. Ceny energií byly vyšponované a situaci nenahrávalo ani to, že nebylo jasné, zda bude dostatek plynu. Současné vyhlídky jsou mnohem lepší. 

"Situace na trzích se dramaticky zlepšila. Loni touto dobou se s megawatthodinou elektřiny obchodovalo za tisíc eur, nyní je to 140 eur. Podobné je to u plynu. Loni v srpnu se s ním obchodovalo za více než 300 eur, nyní jsme lehce nad 50 eury za megawatthodinu," potvrzuje příznivý trend ekonom Štěpán Křeček. 

Lidé by se podle něj měli zajímat o své zálohy a smlouvy. "Vývoj na trzích do svých ceníků určitě musí promítat i dodavatelé energií. Lidé nyní mohou výrazně ušetřit a ulevit tak rodinnému rozpočtu," říká Křeček a doporučuje se poohlédnout po fixovaném tarifu.

[chooze:article;value:516087]

​"Ideální je jednoroční fixace, protože ceny mohou jít v příštím roce ještě více dolů. Ten, kdo si dojedná zajímavou nabídku, může fixovat i na delší dobu. Doporučoval bych, aby se lidé vyhnuli dynamickým tarifům, kdy se ceny mohou měnit každý měsíc. S příchodem zimní sezóny totiž může na trhu dojít k výkyvu," varuje ekonom. 

Přiklonil se také k argumentům, že by se pokles cen energií měl promítnout i do cen v obchodech. "Výrobci mají také levnější energie, takže náklady na výrobu klesají. V obchodech bychom se tedy měli dočkat zlevňování u některých produktů. Stejně tak jsme viděli i dramatické zlevnění zemědělských komodit, takže některé ceny potravin jsou přehnané. Doufám, že lidé budou chodit k poctivým obchodníkům. Jedině tak se ceny sníží," zakončil Křeček. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.