Je čas ukončit válku, tvrdí Lukašenko. Rusko už možná brzy nepůjde zastavit

Jednání bez předem stanovených podmínek pro mír je jediným možným způsobem, jak ukončit válku na Ukrajině, citoval web SB.BY běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Ten v rozhovoru pro čínská média prohlásil, že Rusko a Ukrajina mají aktuálně příležitost konflikt ukončit.

"Intuitivně to cítím. Tato příležitost už se nemusí opakovat. Je třeba tohoto okamžiku využít, dokud Rusko naplno nerozvine svou ekonomiku a nepřenastaví ji na válečnou," zdůraznil běloruský prezident. O svém spojenci tvrdí, že je ochotný přistoupit k mírovým jednáním. Putin se podle něj pouze snaží ochránit Rusko. 

[chooze:article;value:492082]

​Prohlásil také, že předchozí jednání sabotoval Západ, který vyvíjí na Ukrajinu tlak. "Přesto každá válka končí mírem. A to se stane i nyní. Jedinou otázkou je, kolik lidí zemře. Voloďa Zelenskyj je dobrý člověk, ale velmi nezkušený. Potlesk (od Západu) ho uklidňuje, ale ten potlesk nemusí být upřímný. Musíme dbát na zájmy našich lidí a udělat vše pro to, aby se zabránilo dalším úmrtím Ukrajinců. Tato válka musí být zastavena a jedinou cestou je mír," dodal Lukašenko.

Podle oficiálních stránek prezidentské kanceláře je Lukašenko nyní na návštěvě Číny, jeho cesta potrvá do 2. března. "Očekává se, že po jednáních bude podepsán velký balík dohod o vývoji vztahů v klíčových oblastech," uvádí jeho tiskové oddělení.

Při projevu k prvnímu výročí války Zelenskyj prohlásil, že Ukrajina je motivovaná a neochvějná:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.