Je lepší ranní, nebo večerní sprcha? Lékaři mají jasno

Denní rituály každého z nás závisí na individuální volbě. Někomu například vyhovuje ranní sprchování, někdo dává přednost sprše před spaním. Lékaři se však rozhodli podívat na tuto věc z vědeckého hlediska a zjistit, co je pro člověka zdravější.

Špinavé povlečení

Pákistánský lékař Adil Maqbool má jasno. Podle něj je lepší sprchovat se večer, a to z několika důvodů. Pokud dáváte přednost ranní sprše, usínáte v posteli se všemi nečistotami, které se na vás v průběhu dne nahromadily.

"Zanedbání večerního sprchování může zanechat více prachu, bakterií, odumřelé kůže a potu ve vaší posteli," upozornil Maqbool pro web Best Life. Povlečení proto nevydrží čisté tak dlouho jako při sprchování před spaním.

[chooze:article;value:474400]

Zároveň varuje, že před ulehnutím do postele je nutné se dobře osušit, což platí zejména o vlasech. Pokud totiž chodíte spát s mokrou hlavou, polštář vstřebává vlhkost z vlasů a snáze v něm pak bují plísně.

Další argument se týká především alergiků. Nečistoty, které se na lidském těle nahromadily během dne, totiž nezpůsobí jen rychlejší zašpinění povlečení, ale i rychlejší množení roztočů. Těm vyhovuje zejména odumřelá lidská kůže, která se bude bez večerního sprchování hromadit ve vašem lůžku. Jejich přemnožení pak může u některých lidí způsobit alergické reakce.

Kvalita spánku

Večerní sprchování může být navíc prospěšné pro spánek. Web Sleep Foundation uvádí, že díky metaanalýze několika studií je zřejmé, že lidé, kteří se sprchují jednu až dvě hodiny před spánkem teplou vodou, usínají rychleji.

Teplá voda totiž usnadní prokrvení končetin a podpoří tak únik tepla z těla, které se tak snáze dostane na teplotu ideální pro spánek. Ta je o 0,1 až 1 °C nižší než běžná denní teplota.

"Sprcha před spaním může pomoci uvolnit tělo i mysl, usnadnit usínání a navodit klidnější spánek," doplnil Maqbool.

[chooze:article;value:446600]

Tvorba akné

Absence večerní sprchy s sebou nese ještě jednu nevýhodu. Pot, který se přes den nahromadil na lidském těle, ucpává póry, které pak nemohou volně dýchat. "Když jdete spát bez sprchy, nečistoty, pot a bakterie na vaší pokožce mohou přispívat k ucpání pórů a nadměrné produkci mazu, což může vést k rozvoji akné," dodal Maqbool.

Žena se chtěla osprchovat. V koutě se praly dvě krajty (2/2021):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.