Moderní bydlení

Je sečteno. Rakouské parlamentní volby vyhrála krajní pravice a chce vládnout

V neděli večer Rakušané sečetli všechny hlasy odevzdané v parlamentních volbách. Zvítězili Svobodní s 28,8 % hlasů, jak uvádí deník Kronen Zeitung. Strana je označována za krajně pravicovou.

Lídr Svobodných Herbert Kickl je spojencem Andreje Babiše a maďarského premiéra Viktora Orbána. Společně založili v Evropském parlamentu novou frakci Patrioti pro Evropu.

Druzí podle webu OE24 s 26,3 % skončili lidovci, které vede současný kancléř Nehammer. O dalších pět procent za nimi zaostávají sociální demokraté s 21,1 %. Liberální NEOS získali 9,2 % a Zelení 8,3 %.

[chooze:article;value:575271]

Šéf Svobodných Kickl v neděli večer prohlásil, že jeho strana je připravena jednat s ostatními politickými silami. "Jsme připraveni vést i vládu," řekl veřejnoprávní televizi ORF. Nehammer po volbách znovu ujišťoval, že stále odmítá vytvoření vlády s účastí Kickla.

"Existují jasná demokratická pravidla pro sestavení vlády, která jsou stanovena v naší ústavě. A nyní jde o to, abychom se navzájem oslovili, mluvili spolu a vyjednávali, abychom našli dobré a stabilní kompromisy," uvedl na síti X spolkový prezident Alexander Van der Bellen.

https://x.com/vanderbellen/status/1840467146092028036

Pro vládnoucí lidovce a Zelené volby ve srovnání s těmi předchozími úspěchem nejsou. Lidovci získali o 11,2 % méně hlasů a Zelení o 5,6 % méně. Svobodní naopak výrazně posílili, konkrétně o 12,6 %.

Rakušané rozhodovali o složení Národní rady v jednokolových volbách v neděli. Zastupitele do dolní komory parlamentu volí každých pět let.

Petr Fiala (ODS) a Nehammer se vloni sešli ve Vídni. Chtějí rychlejší dopravní spojení (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.