Moderní bydlení

Je to Fialův trapas, říká Schillerová o krizi vlády. Se Šlachtou se do koalice nehrne

Vládní krize vyvolává v řadách opozice pobavení. Předseda ANO Andrej Babiš ji glosoval na sociálních sítích obrázkem popcornu před televizí, stínová ministryně financí Alena Schillerová zase v pořadu Napřímo celou situaci označila za "trapas především premiéra Fialy".

"On neměl vůbec dopustit, aby došlo k takovéto situaci se stavebním řízením. Naše stínová vláda 212 dnů před spuštěním této digitalizace poslala otevřený dopis premiéru Fialovi a varovali jsme ho. Naši experti predikovali tento výsledek a bohužel k němu došlo," uvedla Schillerová.

Schillerové také vadí tahanice a slovní přestřelky mezi stále ještě vládními stranami. "Kroutím nad tím hlavou, já doufám, že se velice rychle dozvíme, jak to bude, kdy a jak začne fungovat digitalizace. Minulý týden snad konečně dospěli k tomu, že bychom se měli vrátit k tomu původnímu systému, aby se zrychlilo stavební řízení. Na to jsme také upozorňovali," prohlásila. Řekla také, že zástupci ANO jsou ochotní spolupracovat s vládou na rychlém řešení problému.

[chooze:article;value:576247]

Osm let pod Dostálovou

Moderátorka Michaela Indráková ale připomněla, že ve dvou minulých vládách vedla ministerstvo pro místní rozvoz Klára Dostálová, nyní členka ANO, přičemž nynější ministr Ivan Bartoš (Piráti) poukázal na to, že podle něj nemělo ANO dost odvahy digitalizaci zahájit.

"Je to takové hloupé dětinské vymlouvání se ve stylu 'já nic, to ten druhý'. Klára Dostálová byla velice kompetentní ministryní pro místní rozvoj, která stála za tím, že se prosadil nový stavební zákon. Ten nový stavební zákon, který ona prosadila za naší vlády, byl označen jako zákon roku, to znamená, že i odborná veřejnost ho vnímala velmi pozitivně. Co se stalo po nástupu vlády Petra Fialy, ale zejména ministra Bartoše? No to, že se tento zákon o rok odložil," shrnula Schillerová.

[chooze:article;value:576002]

Šlachta je překvapením, hodnotí Schillerová

Dalším tématem byly také nedávné volby. ANO posílilo v krajích i v Senátu. Nyní se řeší složení nových krajských rad a volba hejtmana. Padla otázka na to, jak Schillerová vnímá ODS jako možného koaličního partnera na regionální úrovni, hlavně co se Středočeského kraje týče.

"Jak já sleduji vyjednávání krajských koalic, tak mám pocit, že ve většině krajů, kde teď už je vyjednána koalice a je v ní hnutí ANO, protože jsme vítězové, tak jsou zatím bez ODS. Středočeský kraj je v tuto chvíli otevřený, já jsem zaznamenala, že ODS se vrací k jednacímu stolu se STANem, takže já myslím, že oni si to tam nakonec nějak upečou," míní Schillerová.

Senátní volby na Břeclavsku vyhrál v druhém kole šéf Přísahy Robert Šlachta. Podle Schillerové to bylo překvapením. "Překvapilo mě to, protože Míla Janulík (kandidát za ANO; pozn. red.) je můj kolega, je třetí volební období v Poslanecké sněmovně, je docela známý, je to gynekolog na Břeclavsku. Je muzikant, hraje na cimbál, má rockovou kapelu, je velice známou postavou na Břeclavsku, takže mě to překvapilo, nicméně Robert Šlachta skutečně tu kampaň odpracoval, on to tam poctivě objel. Tady nevyhrála Přísaha, tady vyhrál Robert Šlachta. On je také v tom regionu známou osobou. Skutečně je to potřeba uznat a přát mu to," okomentovala Schillerová.

Co se týče otázky ohledně možného spojenectví ANO a Přísahy po sněmovních volbách, tu přešla Schillerová bez jasné odpovědi. "Já si to teď neumím úplně vyhodnotit, protože je otázka, jestli se dostane Přísaha do Parlamentu. Pak je to otázka programu, abychom našli programové průniky, takže v tuto chvíli něco takového hodnotit a vytvářet tady nějaké imaginární koalice je zbytečné," zhodnotila. Na celý pořad se můžete podívat pod titulkem článku.

Informace, zajímavé články a pak i volební výsledky ke krajským volbám najdete zde, k senátním zde.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.