Je to horší, než jsem si myslel, řekl ke kontrolám cen potravin Nekula

Meziresortní pracovní skupina vytvořená ministerstvem zemědělství kvůli kontrolám marží měla výsledky své práce představit už před Velikonocemi, členové komise se ale nesešli, a tak závěry více než měsíc trvajících kontrol představili až ve čtvrtek odpoledne. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula věří, že už nesou ovoce.

"Ty prvotní postřehy jsou, že se situace velmi výrazně napravuje. My to vidíme i na výstupech Českého statistického úřadu, kdy vidíme větší objem položek, kde dochází ke zlevnění," uvedl Nekula.

[chooze:article;value:498880]

Jako konkrétní příklad uvedl ministr ceny vajec. Před Velikonocemi se očekávalo, že se cena vajec vyšplhá i na deset korun za kus. To se ale naštěstí nestalo skutečností. "Minulý víkend jsme v řadě slevových akcí viděli vejce za tři koruny za kus," prohlásil Nekula.

Kontroly kromě požadovaných výsledků ale přinesly i děsivá zjištění. Závěry více než 250 kontrol, které provedla Česká obchodní inspekce (ČOI), nejsou vůbec povzbudivé. Podle zjištění ČOI v Česku docházelo v posledních měsících k rozsáhlému porušování práv spotřebitele. V kontrolách hodlá inspekce pokračovat.

Jako důkaz vidí Nekula i to, že kontroly přinesly snižování cen. "Je vidět, že se nám daří navrátit zdravou soutěž. Někteří skutečně jen zkoušeli vyšponovat ceny a testovali práh bolesti svých zákazníků," pronesl ministr.

Současně odmítl návrhy opozice, která prosazovala radikálnější řešení. "Žádné zastropování cen potravin nebo unáhlené snížení DPH nebylo potřeba a ze strany opozice šlo skutečně jen o výkřiky do tmy. Jediným řešením je to, že stát bude tvrdě vymáhat dodržování pravidel," tvrdí Nekula.

[chooze:article;value:499551]

Obchodníci nejčastěji své zákazníky šidili na cenách. "Často docházelo k účtování vyšší ceny, než s jakou byli spotřebitelé seznámeni na cenovce. Řada prodejců také porušila povinnost počítat slevu z nejnižší ceny za posledních 30 dní a místo toho počítali slevu z jiné částky," vysvětlil vedoucí právního oddělení ČOI Vlastimil Turza.

Podle odborníků ale ceny potravin neklesají kvůli tomu, že by potravináři dostali strach z kontrol. Má se jednat se o běžnou věc v tomto ročním období. "Teď máme výhodu, že s tím, jak přichází jaro a léto, tak ceny potravin budou klesat jako každý rok," vysvětlil prezident Svazu obchodu s cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza.

"K tomu, aby ceny potravin klesly nebo rostly, se musí sejít více faktorů. Zejména pak v české kotlině pokles cen nákladů na zemědělství, na výrobu potravin a v podstatě i na ten maloobchod. To se stalo, proto ceny potravin už nerostou a zřejmě už dál neporostou. A to se předpokládalo," sdělil agrární analytik Petr Havel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.