Je to horší, než jsme čekali. Požáry v Řecku překvapily i samotné hasiče

Řečtí hasiči měli v červnu plné ruce práce. Tolik požárů jako letos totiž ještě nikdy v tomto měsíci neřešili. Konkrétně bylo během letošního června spáleno pětkrát více půdy, než je průměr v letech 2010 až 2024, informoval řecký web Ekathimerini.

Celková spálená plocha je zhruba 9 800 hektarů. K největšímu požáru z hlediska plochy došlo v oblasti u umělého jezera Pinios (3 620 hektarů), které leží na hranici měst Achaia a Ilia na Peloponésu. Hořelo také nedaleko Athén a kouř byl tehdy cítit až v hlavním městě. 

[chooze:article;value:563019]

​Vědci uvedli, že odhady jsou výsledkem podrobného mapování pomocí satelitních snímků v kombinaci se záznamem spálených oblastí z Evropského informačního systému lesních požárů (EFFIS).

Rušno i v červenci

Prvních červencové dny navíc naznačují, že klid nebude ani v tomto měsíci. Jen během prvních dvou dnů mělo v Řecku vypuknout na 52 požárů. Zasáhly i turisticky oblíbené destinace jako ostrovy Kos a Zakynthos.

Řecko se již delší dobu potýká s velkým vedrem. Jen během června si horka vyžádala úmrtí řady turistů, kteří i přes naléhavá varování úřadů a obyvatel podcenili nemilosrdné vedro. Turisté v pokročilém věku na výlety často vyráží sami a přes poledne, kdy panuje největší horko. Během svých cest navíc běžně míří do méně obydlených oblastí ve vnitrozemí.

Na začátku července hasiči zasahovali také na ostrově Zakynthos: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.