Je to jako Černobyl, říkají lidé o ekologické katastrofě v USA

Vlak, který na začátku února vykolejil v americkém městečku East Palestine, způsobil ekologickou katastrofu. Mezi jeho vagóny byly i cisterny, z nichž po nehodě začal unikat jedovatý, rakovinotvorný a hořlavý plyn vinylchlorid, který se používá k výrobě PVC, informovala televize CNN.

Při následném požáru a řízeném výbuchu se uvolnily také látky, jako je chlorovodík, který při kontaktu s vodou tvoří silnou kyselinu. Dále plyn fosgen, známý bojový plyn z první světové války, či dioxiny, silně rakovinotvorné látky, které jsou nebezpečné hlavně pro vývoj plodu.

Jak později upozornila televize ABC, vlak převážel také hořlavý a omamný izobutylen nebo jedovatý a dráždivý ethylhexyl-akrylát.

[chooze:article;value:490494]

Oblastní orgány kvůli úniku chemikálií nařídily evakuaci obyvatel. Že nešlo o planý poplach, se potvrdilo, když zemřela některá domácí zvířata. V blízkých vodních tocích pak podle CNN zahynulo přes 3 500 ryb.

Nyní se už občané East Palestine mohou vracet domů, obyvatelům města podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) žádné nebezpečí nehrozí. Přesto se někteří života ve městě bojí.

"Chci prostě pryč. Přestěhujeme se. Už tady toho máme dost," svěřil se BBC se svými pocity jeden z obyvatel města John Hamner. Událost přirovnal k nehodě jaderné elektrárny v Černobylu. "Pro lidi z tohoto města je to jako Pearl Harbor nebo 11. září. Jedna z těch věcí, co už se navždy zapíšou do historie," myslí si pak Ben Ratner.

[chooze:gallery;value:30444]

Jejich obavy podporují i vyjádření některých expertů. Například Andrew Whelton z Purdueovy univerzity, který se zabývá dopady ekologických katastrof, upozorňuje, že EPA věnovala pozornost hlavně akutně nebezpečným nestabilním látkám. Ty stabilnější, jako jsou třeba dioxiny, které se mohou udržet v půdě dlouhou dobu a unikat do vody, ale částečně přehlížela. Podobně to vidí také Keeve Nachman z Univerzity Johnse Hopkinse.

Klid obyvatelům města nepřineslo ani následné hromadné setkání s politiky a zástupci federálních agentur. Jedním z důvodů bylo, že na něj odmítli přijít zástupci železniční společnosti, které vlak patřil. A neuklidňovala je ani vyjádření přítomných představitelů vládních institucí, že vzduch je čistý a voda pitná.

"Jak mohou říct, že je vše v pořádku? Bydlím jen kilometr a půl od nehody a nikdo se mě na nic neptal. Ani tam u nás nic neměřil," řekla Kim Hancocková. "Tvrdí, že je voda pitná, ale zároveň nám radí, ať pijeme balenou vodu," stěžoval si pak Scott McLear na protichůdná oficiální vyjádření.

V Ohiu vykolejil vlak. Unikly z něho i nebezpečné jedy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.