Je to pro nás varování. Čeští politici mají o Ficově vítězství jasno

Robert Fico se po letech v ústraní vrací na výsluní. Sobotní předčasné volby jeho strana Směr-SD ovládla se ziskem téměř 23 % hlasů, a Fico tak bude mít šanci stát se znovu premiérem země. 

Na výsledek slovenských voleb postupně reagují i čeští politici, kteří situaci u našich sousedů bedlivě sledovali. "Se Slovenskem nás pojí nejen hluboké historické vazby, blízkost, ale i přátelské vztahy na všech úrovních. Sledoval jsem výsledky slovenských voleb a přeji Slovákům, ať povolební vyjednávání vedou k sestavení dobré vlády. Věřím, že budeme na vládní úrovni nadále úzce spolupracovat ku prospěchu obou našich zemí," uvedl na sociálních sítích premiér Petr Fiala (ODS). 

Podle ministra vnitra Rakušana by měly být slovenské volby pro Čechy varováním. "Výsledek slovenských voleb je pro nás varováním i poučením. Obavy lidí, kteří žijí často na periferii zájmu, nemusí mít reálný základ, ale nejsou proto méně skutečné," napsal Rakušan. "Pokud chceme udržet v Česku liberální demokracii, musíme vysvětlovat její výhody i těm, kdo z nich v současné době neprofitují, případně jen málo. Lidem ve vyloučených lokalitách, lidem chudším, zklamaným. A vytvářet společnost odolnou proti strachu," dodal.

[chooze:article;value:524372]

​Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) Slovákům popřála sestavení "takové vlády, která udrží v zemi prozápadní směr a nebude lhostejná k faktu, že pár kilometrů za jejich hranicí umírají děti, ženy i muži civilisté, vojáci a zuří tam válka způsobená Putinovou chamtivostí, rozpínavostí a nenávistí".

Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš uvedl, že doufá v pokračování nadstandardní spolupráce mezi Českem a Slovenskem. "Také si dovolím jednu osobní gratulaci, a to předsedovi Progresivního Slovenska Michalu Šimečkovi. Navzdory všem prokázal, že liberální politika má své místo na slunci i ve střední Evropě, a za to mu patří velké poděkování," napsal Bartoš na sociální sítě.

Předsedovi KDU-ČSL a ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi udělal radost hlavně úspěch Křesťanskodemokratického hnutí (KDH). "Velmi mě potěšil výsledek naší bratrské strany KDH ve slovenských volbách. Získala bezmála sedm procent a po několika letech se vrací do Národní rady," uvedl.

Reakce opozice

Kromě vládních politiků se už k výsledkům vyjádřil i předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. "Gratuluji Robertu Ficovi k vítězství ve volbách! Ke skvělému výsledku gratuluji i Peterovi Pellegrinimu a celému Slovensku přeji, aby mělo vládu, která doma bude pracovat pro lepší životy lidí a v Evropě tvrdě hájit zájmy všech slovenských občanů," uvedl Babiš.

Slovenské volby se neobešly bez komplikací. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.