Je to tady. Silné bouřky útočí na Evropu, prudký déšť bičuje i Česko

Meteorologové varují před silnými bouřkami, které udeřily na jižní Evropu. Jejich dozvuky totiž doputují i do České republiky. Právě v pátek po poledni se má kvůli nim výrazně pokazit počasí.

"Dnes čekáme postupně od jihu déšť, i trvalejší. Odpoledne se vyskytnou i přeháňky, není vyloučena ani bouřka. Večer budou srážky od jihozápadu ubývat," informoval v pátek ráno Český hydrometeorologický ústav. Nejvíce deštivo má být v Krušných horách a na Českomoravské vrchovině.

Silně se rozpršelo ještě dopoledne. "Dle radarových dat detekujeme nejintenzivnější srážky zejména na Moravě a ve středních částech Vysočiny. Na některých místech za uplynulou hodinu napršelo i přes 6 litrů na m2," uvedl Český hydrometeorologický ústav. 

[chooze:article;value:555173]

Bouřky ovlivní i teploty. Zatímco na severovýchodě, kde meteorologové očekávají pouze přeháňky, má odpoledne být okolo 20 stupňů, na jihozápadě bude situace jiná. Tam se naopak má velmi výrazně ochladit. Nejvyšší denní teploty se s výjimkou severovýchodní části území vyšplhají maximálně k 13 až 18 °C a v 1000 m na horách se budou pohybovat kolem 10 °C.

Foukat bude mírný, přechodně až čerstvý jihovýchodní až východní vítr o rychlosti 4 až 8 m/s, hlavně v noci a ráno může být místy s nárazy kolem 15 m/s. Později bude vítr slábnout a v Čechách se měnit na jižní až jihozápadní. Pokud se ale objeví bouřky, může vítr zesilovat. 

Silné bouřky se objevily už v úterý. Na severu Itálie se začaly hromadit bouřkové mraky, které přihnal západní vítr z oblastí nad Atlantským oceánem. Bouřky vyvolaly obavy z povodní i ze sněhových vánic ve výše položených oblastech, zejména v Alpách. Špatnému počasí čelí podle portálu imeteo.sk i další evropské státy. Kromě Itálie potrápí bouřky i Slovensko, Slovinsko, Rakousko, Německo a Itálii. Tam mohou bouřky přinést i krupobití.

Česko zasáhly bouřky už minulý týden. V Českých Budějovicích padaly i kroupy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.