Je to vrchol Fialovy kariéry, říká politolog. V Bílém domě byli jen někteří premiéři

Pro Petra Fialu bylo podle politologa Lukáše Valeše setkání s americkým prezidentem zásadními milníky politické kariéry. "S nikým významnějším se z demokratického světa asi setkat nemůže," komentoval jejich pondělní jednání v Bílém domě.

Fiala není prvním premiérem, kterému se to povedlo. S nejmocnějším mužem USA se setkali i Mirek Topolánek (ODS), Petr Nečas (ODS) nebo Vladimír Špidla (ČSSD). Pozvání se naopak nedočkal třeba Bohuslav Sobotka (ČSSD).

[chooze:article;value:551122]

​Podle politologa Pavla Šaradína ale nutně nejde o problém konkrétního premiéra. "Je to konstelací několika faktorů. Není to o tom, že by ten či onen premiér byl lepší. Může to být dáno zahraničněpolitickými kroky prezidenta nebo mohl selhávat velvyslanec," řekl.

Srovnávat je podle něj těžké i setkání Andreje Babiše (ANO) s Donaldem Trumpem v roce 2019. "Doba je úplně jiná, než byla v 90. letech nebo když tam byl Andrej Babiš. Situace ve světě není jednoduchá, a to podle mě nejvíce ovlivnilo agendu a celé jednání," popsal Šaradín. To, že Babišova pozvánka zahrnovala i jeho manželku je podle něj spíše protokolární záležitost.

[chooze:article;value:551095]

​Na význam setkání má vliv i to, že Biden už v úřadu pomalu končí. "Pro nás bude spíš otázkou, jestli i budoucí americký prezident bude chtít pokračovat třeba ve vztahu k České republice, ale i třeba vůči Ukrajině, vůči Evropě obecně v té vstřícné politice," vysvětlil Valeš.

"Joe Biden je představitel demokratické moci, která má zájem o vývoj v Evropě a velmi investovala také do pomoci Ukrajině," uvedl Valeš. "Víme, že Donald Trump zastává odlišnou pozici. Sám řekl, že až se stane prezidentem, tak ji velmi rychle ukončí," dodal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.