Je to zrada Česka, protestuje opozice proti migrační reformě EU

Několik let vyjednávání a výsledkem bude zavedení takzvané povinné solidarity namísto povinných kvót na přerozdělování migrantů. Mnozí to považují za historický mezník.

"Byla to velká míra chuti dosáhnout kompromisu po těch dlouhých letech, ale já jsem především rád, že za Českou republiku odjíždím s tím, s čím jsem přijel. Nejsou povinné kvóty, jsou definitivně pryč," řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Unijní státy by si podle návrhu mohly zvolit, zda chtějí přetíženým zemím pomoci tím, že přijmou migranty, nebo zaplatí odpovídající příspěvek. Zhruba půl milionu korun na migranta. Na Česko, Polsko a pobaltské státy se bude prý vztahovat výjimka.

[chooze:article;value:508381]

"Je tady solidarita se zasaženými zeměmi, finanční solidarita, ale z té je na můj dnešní návrh Česká republika po dobu dotčení ukrajinskou migrační krizí vyjmuta," doplnil Rakušan.

"Je to nepochopitelné a my to považujeme za skandální, považujeme to za zradu, trváme na schůzi a samozřejmě budeme chtít, aby naši evropští poslanci v europarlamentu proti tomu protestovali, protože to skutečně není možné, v této situaci tady odsouhlasovat tuhle nelegální migraci," reagoval expremiér Andrej Babiš (ANO).

"Je to ze strany Fialovy probruselské vlády obrovská zrada a podraz na Českou republiku," soudí Tomio Okamura (SPD).

Pohled na zvládnutí migrace dlouhodobě rozděluje členské státy Evropské unie. Ty se ke společnému postoji snažily dospět už od velké uprchlické krize v roce 2015.

[chooze:article;value:499308]

Jednotného názoru nejsou ani čeští europoslanci. "My jako Piráti jsme dlouhodobě prosazovali, aby tady byl nějaký vybalancovaný model, tedy buď dát peníze do společného fondu, nebo přijímat ty osoby, které migrují nebo prchají ze svých zemí," popsala evropská poslankyně Markéta Gregorová (Piráti).

"Většina kolegů v Evropském parlamentu trvá na povinném přerozdělováním uprchlíků, to si myslím, že je naprosto nepřijatelné, i z toho pohledu si myslím, že členské státy měly být v tomto mnohem méně přísně," uvedl europoslanec Ondřej Kovařík (za ANO).

"Podle mě ten kompromis je příliš velký ústupek jižním státům a podle mě česká pozice měla být hájena až do konce," vzkázal Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), poslanec Evropského parlamentu.

O finální podobě migrační reformy budou teď členské státy vyjednávat s Evropským parlamentem. Platit by mohla začít koncem roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.