Je válka, žádné Maledivy. Ukrajinského poslance stíhají za luxusní dovolenou

Ukrajinští státní úředníci a poslanci mají v době války zakázáno s výjimkou služebních povinností cestovat do zahraničí, navíc muži v branném věku potřebují k opuštění země zvláštní povolení. Poslanec a místopředseda parlamentního výboru pro národní bezpečnost, obranu a rozvědku Jurij Aristov byl v červenci přistižen, jak si užívá na rodinné dovolené v luxusním hotelu na Maledivách, uvedla BBC.

Někdejší obchodní partner Volodymyra Zelenského (před vstupem do politiky měli firmu) odjel 5. července nejprve na třídenní služební cestu do Polska a Litvy. Poté si na dálku zařídil na soukromé klinice v Kyjevě neschopenku. Jak se léčil, odhalili novináři webu slidstvo.info.

Aristov podle nich pobýval i s manželkou a dětmi v pětihvězdičkovém hotelu na soukromém ostrově Ithaafushi na Maledivách. Cena ubytování zde podle webu začíná v přepočtu na 60 tisících korun pro dva za noc. Měli si tam užívat až do 22. července.

[chooze:article;value:514826]

​Cestu poslance začaly prověřovat Státní úřad pro vyšetřování a Bezpečnostní služba Ukrajiny. Při domovní prohlídce mu agenti zabavili pas s maledivskými razítky. Za uvedení nepravdivých údajů o cestě a falšování neschopenky mu mají hrozit až tři roky vězení.

Aristov ve středu rezignoval na svůj poslanecký mandát. Jeho chování odsoudil prezident Zelenskyj. "Když neustále vidíte a cítíte morální sílu získanou pro Ukrajinu našimi bojovníky, našimi lidmi, kteří dělají vše možné i nemožné pro vítězství a zachování svobody, jakákoli vnitřní zrada, jakákoli 'pláž' nebo jakékoli osobní obohacení místo zájmů Ukrajiny vyvolává přinejmenším zuřivost," řekl podle BBC.

Jak stanice připomněla, v důsledku protikorupčního tažení rezignovalo od začátku roku několik vysoce postavených činitelů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.