Jeden rok na vaší straně. Reportéři zmapovali, jak se změnila kvalita potravin

V roce 2023 se štáby televize Nova vrhly na kontroly potravin napříč celým Českem. To, že v naší zemi není něco s tím, co nakupujeme a jíme, v pořádku, neváhali diváci dávat najevo a televizi přetékala e-mailová schránka podněty na vadné potraviny. 

Tento rok se proto reportéři pořadu Na vaší straně vypravili zjistit, jak se prodejci potravin polepšili za posledních 12 měsíců a jestli se podařilo v Česku s nekvalitními potravinami a často neochotným personálem obchodů zatočit. Kontroly potravin před téměř rokem začaly ve třech městech. 

[chooze:article;value:531899]

Kaufland ve Slaném

​Když se televize Nova na vaši stranu postavila v obchodech poprvé, málem štáb skončil na policejní stanici. Jenže ledy se pohnuly a nákupní prostředí v Česku se začalo měnit k lepšímu. Například vedoucí prodejny Kaufland ve Slaném přiznává, že si v obchodě dávají větší pozor. 

Přístup k zákazníkovi, ochota uznat chybu a napravit ji je to, co na trhu s potravinami dlouho chybělo. Téměř po roce si slánský Kaufland od reportéra zaslouží poděkování a pochvalu. V porovnání s první návštěvou se situace v obchodě zlepšila natolik, že se nedá téměř porovnávat. 

Tesco v Mělníku

Další zastávkou bylo Tesco v Mělníku. Tam před rokem stačilo necelých 15 minut, aby štáb našel plný košík zkažených nebo závadných potravin. Po dlouhých měsících na místě činu byl ale úklid prodejny v plném proudu. I tak ale z regálů pár překvapení číhalo. 

Tým pořadu Na vaší straně odhalil několik plesnivých paprik i brambor. Vedoucí prodejny slíbil, že situaci napraví, a zhodnotil rok od poslední návštěvy. "Kontrolujeme to všechno každý den. Když je taková kampaň v televizi, zákazníci to probírají víc a dávají zpětnou vazbu i nám," ujišťuje. I přes pár menších nedostatků ale v čisté prodejně s pohotovým vedoucím byla drtivá většina potravin v pořádku a mělnické Tesco získalo palec nahoru.

Billa v Kladně 

Na návštěvu kladenské Billy před více než rokem inspektor televize Nova jen tak nezapomene, našel tam totiž zásoby shnilé zeleniny a dalších potravin. Rok se s rokem sešel a tým pořadu Na vaší straně si v Kladně připadal jako Alenka v říši divů. Při příchodu do Billy je vidět čerstvé ovoce, krásně srovnané maso a zaměstnancům nebylo co vytknout.

"Snažíme se na tom pracovat, určitě jsme to tady vylepšili a pomohla i větší rekonstrukce," bilancuje vedoucí prodejny. Přiznává, že to je i díky podnětům rubriky a divákům. 

[chooze:article;value:515470]

​Některé řetězce na základě kontrol přistoupily k důslednějšímu školení zaměstnanců, začaly se více soustředit na své zákazníky a uvědomily si, že pozornost médií jim příliš nesvědčí. Ostatně podle odborníků je to to jediné, co na ně platí.

"Vliv médií na spotřebitele v oblasti nákupu, cenotvorby a kvality potravin je zásadní. Lidé skutečně dají na to, co slyší v televizi, v rádiu. Důležité je, aby v prezentovaných informacích, reportážích byly jak negativní, ale také pozitivní příklady. Pakliže chceme, aby se kultura prodeje potravin zlepšila, tak je potřeba ukazovat i pozitivní příklady," myslí si agrární analytik Petr Havel. 

Podle agropotravinářského ekonoma Tomáše Maiera média mají na zlepšení kvality obchodů výrazný dopad. "Řekl bych, že hrají větší roli než nějaký zákon nebo nařízení. My tady máme pořád ten trh trošku nevyspělý, ale i vaše pořady udělaly za rok obrovský kus práce," hodnotí. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.