Jeden z nejsilnějších ročníků nastupuje. Do školy míří téměř 120 tisíc prvňáčků

Problém s nedostatkem míst na školách a školkách některé pražské městské části vzaly do svých rukou. Zbrusu nová mateřská škola se otevřela například v Praze 12.

"V roce 2018 jsme slíbili lidem, že zajistíme dostatek míst ve školkách. A dneska, po pěti letech, ta školka stojí," řekl starosta dvanácté pražské městské části Vojtěch Kos (ODS).

To v pražském Slivenci situaci vyřešili novou budovou, kterou přistavěli k místní základní škole. Už v pondělí do ní usednou dvě třídy prvňáčků.

[chooze:article;value:520470]

Hlavní město proti nedostatku míst bojuje například tím, že ruší školní družiny nebo specializované učebny. Ty se mění na běžné třídy. Na nové školy se prý obtížně hledají finance. Problémem metropole je i prý takzvaná spádová turistika. Tedy to, že do pražských škol chodí děti například ze středních Čech.

"Letos nám vycházelo 11 500 dětí z devátých tříd a budeme mít teďka 15 000 prvňáčků. Takže ten nárůst je zřejmý," uvedl Antonín Klecanda (STAN), pražský radní pro školství.

[chooze:article;value:520464]

Podle odhadů ministerstva školství po celé republice nastoupí 118 tisíc prvňáčků. Dětí oproti loňsku ale na základních školách celkově ubylo.

"Základní školy bude podle našich odhadů v začínajícím školním roce navštěvovat jeden milion a pět tisíc žáků, což je zhruba o dva a půl tisíce žáků méně než loni," vypočítala mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

Problém s nedostatkem míst řešila řada obcí v České republice. Někde se o místa muselo losovat, jinde zřizovatelé přistoupili dokonce i k výuce mimo školy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.