Jeden z největších dodavatelů zlevňuje elektřinu i plyn. Další to zvažují

Levnější plyn o 13 procent a elektřina o 18 procent. U elektřiny bude cena šest procent pod cenovým stropem, u plynu o osm.

Nižší ceny získají všichni, kteří nemají dlouhodobě zafixované ceny. Domácnosti i malé podniky, celkem zhruba milion klientů. Takový je plán jednoho z největších dodavatelů energií. A brzy se zřejmě přidají i další.

"Domácnosti, které využívají elektřinu pro vytápění, uspoří téměř 2 000 korun. Pokud hovoříme o domácnostech, které používají k vytápění plyn, může to být až 4 000 korun ročně," uvedl Jan Zápotočný, předseda představenstva firmy E.ON.

[chooze:article;value:485196]

"Situaci na trhu velmi pečlivě sledujeme, zabýváme se možností nějaké nové nabídky. Pokud to situace dovolí, tak tuto novou nabídku zákazníkům představíme," řekl mluvčí PRE Karel Hanzelka.

"Nové ceníky u řady produktů – jak u plynu, tak u elektřiny – připravujeme a v blízké době se je chystáme oznámit," slíbil mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

ČEZ také oznámil, že letos odvede státu na daních odhadem více než 100 miliard.

"ČEZ bude odvádět peníze na takzvané windfalll tax – válečné dani, dani z neočekávaných zisků a potom ještě na dalších odvodech v případě, že cena elektřiny bude výrazně vyšší, než jsou stanovené stropy," podotkl ekonom Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:483000]

Peníze mají státu pomoci s financováním protikrizových opatření. "Ministr financí Zbyněk Stanjura v této věci opakovaně uvedl, že veškeré mimořádné příjmy státního rozpočtu – to znamená z windfall tax i odvody od producentů elektrické energie –tedy tyto mimořádné příjmy budou využity pouze na mimořádné výdaje státního rozpočtu, a to směrem k občanům a firmám v energetické krizi primárně tedy na zastropování cen plynu a elektřiny," vzkázal mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

"Není to na zaplacení nějaké nové pomoci, ale je to na zaplacení té pomoci, kterou vláda s energiemi již od loňského roku vynakládá a zatím to platí takzvaně na dluh. A toto pomůže splatit část toho dluhu státního, který tím vláda vytváří. Pokud to někomu pomůže, je to spíše našim dětem a našim budoucím generacím, které tím pádem budou moci splácet menší dluh," konstatoval ekonom Petr Bartoň.

Skupina ČEZ patří dlouhodobě k největším daňovým poplatníkům v Česku. Od roku 1992 do roku 2021 od ní získal stát na dividendách, daních, darech a platbách za emisní povolenky 771 miliard korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.