Jeden z největších podvodů v dějinách USA. Král kryptoměn připravil lidi o miliardy

Porota shledala jednatřicetiletého Sama Bankman-Frieda vinného ve všech bodech obžaloby z podvodu a spiknutí za účelem praní špinavých peněz. Jednomu z největších podvodníků v dějinách Spojených států hrozí 115 let vězení, uvedl The New York Post.

Bankman-Fried založil v roce 2019 kryptoměnovou burzu FTX, která se stala druhou největší na světě. Tisíce klientů nalákal na bezpečný a snadný způsob obchodování s kryptoměnami v době, kdy miliony amatérských investorů kvůli nulovým úrokovým sazbám nevěděly, kam vložit peníze, popsala CNN.

Masívní reklama včetně nejdražšího spotu, jaký je k mání – během zápasů Super Bowlu. Sponzorování politiků a největších celebrit, s kterými se rád ukazoval. Z FTX se stal hit a její příjmy raketově rostly. Podle toho si žil i její zakladatel. Bydlel na Bahamách, kde nakoupil nemovitosti za 200 milionů dolarů (přes 4,5 miliardy Kč), létal soukromým letadlem.

[chooze:article;value:525442]

​Bankman-Fried začal být označován za krále kryptoměn, měl propracovanou image technologického inovátora a matematického mága včetně ležérního oblékání a hřívy divokých vlasů.

V roce 2022 FTX zkrachovala, což otřáslo celosvětovým trhem kryptoměn. Ukázalo se, že si Bankman-Fried udělal z peněz investorů “zlaté prasátko“. Prostřednictvím své další firmy Alameda Research z ní podle prokuratury odčerpal nejméně deset miliard dolarů. Lidé, kteří mu svěřili své peníze, splakali nad výdělkem. Na rozdíl od případů zkrachovalých bank nejsou investice do kryptoměn nijak pojištěny a chráněny.

Korunním svědky v procesu, který trval měsíc a skončil neobyčejně krátkým čtyřhodinovým jednám poroty, byli Bankman-Friedovi tři nejbližší spolupracovníci, informovala agentura AP. Vyměnili spolupráci s prokuraturou za vidinu nižšího trestu. Patří mezi ně jeho bývalá přítelkyně osmadvacetiletá Caroline Ellisonová, která byla ředitelkou Alamedy a detailně popsala vyvádění peněz z FTX do této spřízněné společnosti s tím, že to nařídil Bankman-Fried.

[chooze:article;value:518901]

​Obžalovaný, jenž se k soudu dostavil ostříhaný a v obleku, uznal, že se dopustil chyb, odmítl však, že by někoho chtěl podvést. "Respektujeme rozhodnutí poroty, ale jsme z výsledku velmi zklamaní. Můj klient pan Bankman-Fried trvá na své nevině a my budeme pokračovat v boji proti obviněním," uvedl jeho právník Mark Cohen.

Verdikt o výši trestu má padnout 28. března příštího roku, bývalému králi kryptoměn hrozí až 115 let za mřížemi. Počká si na něj ve věznici. Po zatčení na Bahamách a deportaci do USA byl sice propuštěn na kauci 250 milionů dolarů s povinností nosit elektronický náramek a zdržovat se v domě rodičů, ale kvůli ovlivňování svědků ho soud v srpnu poslal do vazby.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.