Jediné svého druhu v Česku. Geotermální vrty mají pomoci vytápět i chladit

Na první pohled nenápadná plošina se dokáže ale prokousat kilometry hluboko. V Litoměřicích odpoledne začala s hloubením půlkilometrového průzkumného vrtu, dva hlavní přijdou na řadu později.

Vrty hluboké tři až čtyři kilometry budou jediné svého druhu v Česku, podobné jsou jen ve Francii. Hotovo má být do tří let. Během té doby budou vědci zkoumat vše, na co během vrtání narazí. Dosud se nikdo tak hluboko geotermálními vrty u nás nedostal.

[chooze:article;value:496409]

"Budeme jedním vrtem vtláčet studenou vodu, druhým vrtem pak čerpat teplou vodu. Ta bude mít teplotu kolem 100 stupňů," nastínil ředitel výzkumného centra z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Fischer.

Celý projekt vyjde na miliardu, velkou část zaplatí dotace Evropské unie (EU). Investice by měla umožnit také skladování energie na horší časy, a to přímo v horninách hluboko pod zemí. "Budeme v létě ukládat přebytečné teplo, v zimě zase to teplo budeme čerpat na vytápění," doplnil Fischer.

Domácnosti v Litoměřicích by mělo podzemní teplo vyhřívat nejdříve za pět let. Teplo ale výrazně nezlevní. "To teplo nezabezpečí potřeby města, zabezpečí ho pouze z části. Měla by ta cena být stabilní," uvedl starosta Litoměřic Radek Löwy.

Nejhlubší český vrt má hloubku 6,5 kilometru, šlo ale jen o průzkumný vrt, kterým se zjišťovalo, jestli je pod povrchem ropa nebo plyn. Najdete ho na Moravě nedaleko Valašského Meziříčí. Nejhlubší vrt na světě dosáhl hloubky 12,5 kilometru.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.