Jedna škola, více budov. Ministerstvo školství chce podpořit slučování škol

Dvě budovy ve dvou vesnicích vzdálené zhruba tři kilometry a jedno vedení. Takhle už několik dekád funguje Základní škola Tursko – Holubice. Celkem má 180 žáků, v každé obci 90. Kromě ředitelské židle tam sdílejí i další.

"Co je dál společného je hospodářka, účetní a údržbář," řekla TV Nova ředitelka školy Renata Vařechová.

Kromě části sekretariátu mají obě dvě školy společného například i učitele pro výuku jazyků. Celkem má škola o pět zaměstnanců méně, než kdyby každá budova fungovala samostatně. Resort školství by tento model rád vídal daleko častěji.

[chooze:article;value:560248]

​"Mělo by to být jednodušší pro ty zřizovatele, že vlastně budou mít řešení, aniž by se na tom složitě museli domlouvat tak, jako dnes," uvedl náměstek ministra školství Jiří Nantl.

"My se tomu nebráníme. Uvidíme, jaké budou parametry té podpory," sdělil předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Zásadním tématem pro školské odbory bude třeba i to, aby škola s vícero budovami byla zvýhodněna z hlediska počtu maximálních hodin, které jí proplácí stát. V současné době to tak totiž není.

"Těžko můžu využít učitele, který má volno v jedné budově, na to, aby učil svoji další hodinu, kterou potřebuje do svého úvazku v budově druhé, protože to za deset minut nepřeběhne," popsala ředitelka Vařechová.

Ministerstvo školství chce směřovat k tomu, aby v budoucnu měly školy 200 a více žáků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.