Jedna z nejhorších přírodních katastrof. Na Novém Zélandu vyhlásili stav nouze

Silný vítr, který vyvracel stromy a strhával sloupy elektrického vedení, doprovázel cyklon Gabrielle, který se přehnal přes Nový Zéland. Bez proudu zůstalo 225 tisíc lidí. Celkem ale přírodní živel zasáhl třetinu obyvatel tohoto pětimilionového státu. Podle tamního premiéra jde o největší katastrofu, která zasáhla Nový Zéland za poslední dvě desítky let.

"Skutečnost, že jsme vyhlásili nouzový stav, znamená, že jsme mohli na místo vyslat armádu, která pomáhá s evakuacemi a zásobováním. Pro vyhlášení nouzového stavu je dost vysoká hranice. Takže skutečnost, že jsme to udělali, ukazuje, jak hrozivá situace tu je," upozornil novozélandský premiér Chris Hipkins.

Nový Zéland se s přívaly dešťů vypořádával už před dvěma týdny. Množství vody způsobilo po celé zemi velké záplavy a sesuvy půdy. Voda na některých místech vystoupala tak rychle, že někteří lidé museli ze svých domů dokonce odplavat do bezpečí. Ohrožená jsou na Novém Zélandu i početná stáda ovcí.

[chooze:article;value:489750]

​​"Jeli jsme se podívat na nějaké pozemky, když jsme si všimli, jak se ovce v ohradě topí. Snažili jsme se zavolat policii nebo farmáře, ale neúspěšně. Tak jsme je začali přes plot přenášet," uvedl obyvatel regionu Hawke’s Bay Hans Paaymans.

"Bydlím tady sedm let a nic, co jsem zatím zažila, se tomuhle nevyrovná. Hromy a blesky minulou noc byly strašné, a když se podívám na tu spoušť, chce se mi plakat," popsala jedna z místních žen.

Podle meteorologů spadla na Novém Zélandu za prvních 45 dní roku polovina obvyklých ročních srážek. Podle předpovědi počasí ale ještě nemusí být přírodní katastrofa u konce. V příštích dnech totiž mohou přijít další deště i silný vítr.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.