Jedna z nejtěžších nocí. Izraelská armáda zasáhla tři stovky cílů Hamásu

Pásmo Gazy má za sebou jednu z nejtěžších nocí od vyhlášení války Izraelem. Jeho letectvo před zahájením pozemní operace intenzivně čistí sever palestinského území. Bombarduje podzemní tunely, v nichž se ukrývají členové radikálních palestinských hnutí, i jejich bojovou techniku.

Intenzivní vzdušné útoky mají snížit na minimum hrozby pro izraelskou armádu při chystané pozemní operaci, a tedy i počet obětí z řad izraelských vojáků.

"Obyvatelé Gazy, vidíte, že jsme severně od města Gazy, zintenzivnili jsme naše údery a budeme v tom pokračovat. Přesuňte se na jih. Vytvořili jsme tam prostor, kde se vám dostane humanitární pomoci. Jsou tam léky, potraviny i voda," vyzval mluvčí izraelských obranných sil Daniel Hagari.

[chooze:article;value:526689]

​Proklamovanou pozemní ofenzivu izraelská vláda plánuje už řadu dní, do Pásma Gazy ale stále nevtrhla. Operaci prý podle deníku The New York Times zatím brzdí Spojené státy, které údajně požadují, aby Izrael získal více času na vyjednávání o rukojmích, které teroristé zavlekli do Pásma Gazy.

Podle úřadů v Pásmu Gazy, které ovládá radikální hnutí Hamás, zemřelo během posledních 24 hodin v důsledku izraelských vojenských operací okolo 400 Palestinců, 60 z nich v průběhu noci z neděle na pondělí. Izrael měl údajně zasáhnout také hustě obydlené oblasti, včetně uprchlického tábora Džabálijá nebo lokalit poblíž dvou palestinských nemocnic.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.