Jednání o příměří v Gaze. Izrael nabídl Hamásu kompromis, tvrdí Blinken

Dočasné příměří v Pásmu Gazy je na dosah ruky. Egyptská média uvádějí, že jednání mezi Izraelem a Hamásem přinesla významný pokrok. Na čem se ale konkrétně obě strany dohodly, zatím není jasné. Prostředníky vyjednávání jsou Egypt, Katar a Spojené státy americké.

"Izrael nabídl Hamásu velké kompromisy. Hamás se teď musí rozhodnout, jestli podmínky přijme," řekl ministr zahraničních věcí USA Antony Blinken.

Páteční návrh vyzývá ke čtyřicetidennímu klidu zbraní výměnou za propuštění třiatřiceti izraelských rukojmí. Obě strany by pak mohly jednat i o dlouhodobém příměří.

I přes jednání se ale Izrael stále připravuje na rozsáhlou invazi do příhraničního Rafáhu. Tam se podle izraelské vlády skrývají poslední teroristé Hamásu. "Uděláme vše, co je nezbytné, abychom porazili ne nepřátele, a to i v Rafáhu," oznámil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

[chooze:article;value:553889]

​Rafáh je ale kromě útočiště palestinských radikálů také dočasným domovem více než jednoho a půl milionu palestinských uprchlíků. Před možnými ztrátami na straně civilistů varuje OSN i Spojené státy.

"Nemůžeme a nebudeme podporovat rozsáhlou vojenskou operaci v Rafáhu, obzvlášť pokud nebude připravený účinný plán, který zajistí, že civilisté v Rafáhu budou v bezpečí," dodal ministr Blinken.

Izrael vede v Pásmu Gazy proti Hamásu válku v odvetě za útok z loňského 7. října, kdy palestinští radikálové v izraelském pohraničí povraždili na 1200 lidí a dalších 253 odvlekli na palestinské území. Podle Izraele je v Pásmu Gazy stále 129 rukojmí, 35 z nich je ale nejspíš po smrti.

Při masivním izraelském bombardování Pásma Gazy a následné pozemní operaci zemřelo podle ministerstva zdravotnictví v Gaze pod správou Hamásu více než 34 a půl tisíce lidí. Číslo se ale nedá ověřit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.