Jednání o příměří v Pásmu Gazy: Představitelé Hamásu si protiřečí

Hamás už v týdnu varoval, že pokud Izrael nepřestane s vojenskými útoky na Pásmo Gazy, může to vést k neúspěchu jednání o příměří či propuštění rukojmích.

"Padlo rozhodnutí přerušit vyjednávání kvůli nedostatku serióznosti, pokračující prokrastinaci a obstrukcím a pokračujícím masakrům okupantů vůči neozbrojeným civilistům," sdělil šéf politbyra teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja.

V neděli ale člen politického vedení Hamásu Izzat Rišk oznámil opak. "Na zprávách v médiích o tom, že by hnutí Hamás zastavilo vyjednávání, není nic pravdivého," prohlásil.

[chooze:article;value:564638]

​Ve svém prohlášení zároveň obvinil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ze snahy mařit úsilí arabských zprostředkovatelů a Spojených států o dosažení dohody. Obvinil ho také z úmyslné eskalace v Pásmu Gazy, která má podle něj rovněž zhatit úsilí o ukončení konfliktu.

Podle řady médií tím odkazoval například na sobotní izraelský nálet v humanitární zóně Mavásí na jihu Pásma Gazy. Terčem útoku byl údajně šéf vojenského křídla hnutí Muhammad Díf, který je podle Izraelců jedním z hlavních strůjců útoku ze 7. října. Druhým cílem měl být velitel brigády Hamásu Rafa Salámí.

[chooze:article;value:563154]

"Stále ještě není absolutně jisté, že se je podařilo odstranit, ale chci vás ujistit, že tak či onak se k nejvyšším představitelům Hamásu dostaneme," sdělil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

​Podle nejmenovaného představitele Hamásu je ale Díf stále naživu a dohlíží na vojenské operace. Saúdskoarabský zpravodajský web napsal, že velitel brigády Salámí byl při sobotním úderu zabit.

Svolení k sobotnímu úderu dal izraelský premiér. Údajně ho schválil na základě ujištění, že na místě nejsou žádná rukojmí. Informace prý dostal i ohledně možných civilních obětí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.