Jednání o vojenské pomoci Ukrajině. Německo váhá, zda poslat tanky

Pátek 20. ledna by mohl být prvním dnem nové fáze války. Může změnit směr, kterým se situace na Ukrajině ubírá. Zraky celého světa se už od rána upírají na německé město Ramstein.

"Tanky jsou jednou z nejdůležitějších součástí ukrajinského vítězství. A teď čekáme na rozhodnutí jednoho z hlavních evropských měst, které může aktivovat už připravené plány ke spolupráci s tanky. Věřím, že síla německého vedení se nezmění," řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

[chooze:article;value:483892]

Na Berlín se Zelenskyj ve svém pravidelném nočním proslovu odkazuje právem. Německo totiž zatím blokuje doručení tanků Leopard 2 na Ukrajinu. Bojí se zhoršení situace a reakce Ruska. Kancléř Olaf Scholz řekl, že vývoz tanků Leopard podpoří v případě, že Spojené státy poskytnou Kyjevu své vlastní tanky Abrams.

"U tanků Abrams je problém s jejich udržitelností. Myslím tím, že jejich nádrž vyžaduje letecké palivo, kdežto tanky Leopard nebo Challenger mají jiné motory. Potřebují naftu. Takže je jejich údržba jednodušší," prohlásila Sabrina Singhová, zástupkyně mluvčího ministra obrany USA.

Zda bude na konci schůzky v Ramsteinu o dodání tanků rozhodnuto, není jasné. Polsko dokonce nevylučuje, že by tanky Leopard na východ poslalo i bez podpory Německa. Šlo by ale o krajní řešení. Jednání na letecké základně Ramstein se účastní i Česká republika v čele s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.