Jednání Pavla, Fialy a Babiše: Atmosféra byla kultivovaná, řešili zahraniční politiku

Prezident Petr Pavel se v pátek sešel s premiérem Petrem Fialou a šéfem nejsilnější opoziční strany Andrejem Babišem (ANO). Atmosféra jednání prý byla kultivovaná a debata věcná a zdvořilá.

Na schůzce se věnovali zejména záležitostem souvisejícím se zahraniční a bezpečnostní politikou. Podle Pavla hovořili také o nadcházejícím summitu NATO ve Vilniusu a o tom, do jaké míry se bude věnovat posílení obranyschopnosti Severoatlantické aliance a jak se to promítne na Českou republiku.

Podle prezidenta jednali i o podobě další podpory Ukrajiny a také o bezpečnostní dohodě, kterou Česká republika uzavřela s USA. "Je potřeba férově představit, o čem ta dohoda je, ale hlavně i to, o čem není," řekl prezident. Důvodem je prý hlavně to, "aby nevznikaly obavy tam, kde jsou naprosto neopodstatněné".

[chooze:article;value:507444]

"Diskutovali jsme o situaci v Evropě, Schengenském prostoru, rozšiřování NATO, rozšiřování Evropské unie a myslím, že v tomhle směru za hnutí ANO můžu říct, že de facto na to máme obdobné nebo stejné názory. Za mě byla ta schůzka užitečná," doplnil Andrej Babiš.

Zahraniční politice se premiér Petr Fiala věnoval poslední dny i na jednání Evropského politického společenství v Moldavsku, kde se lídři z 50 zemí zabývali otázkami, které jsou podle Fialy důležité pro budoucnost Evropy.

​"Pokud máme v těchto diskuzích být výraznými hráči a podílet se na bezpečnostní architektuře Evropy a na těch rozhodnutích, která jsou před námi, tak je vždy výhodné, když jsme na těch věcech u nás doma sjednocení," řekl premiér.

[chooze:article;value:507396]

​Prezident, premiér a šéf hnutí ANO se tak prý v těchto otázkách shodli. Zároveň se i domluvili, že by tyto schůzky měly dále pokračovat. "Shodli jsme se i na tom, že vidíme smysl v pokračování debat, které mají dlouhodobý charakter, třeba energetika a jaderná energetika. Ale tato témata se budou ještě upřesňovat," dodal Pavel.

Témata schůzky nebyla dopředu zveřejněna. Pavel ale setkání plánoval k příležitosti jeho 100 dní v prezidentské funkci. Prezident se ještě před volbami nechal slyšet, že chce být jakýmsi zprostředkovatelem debat mezi koalicí a opozicí. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.