Jednání Pekarové Adamové v Soulu. Chceme rozvinout naši spolupráci, řekla

Po středeční více než 15 tisíc kilometrů dlouhé cestě čekala na Markétu Pekarovou Adamovou první pracovní povinnost. Tou bylo uvést českou podnikatelskou delegaci na česko-korejském podnikatelském fóru.

Následně se předsedkyně dolní komory Parlamentu přesunula do Národního shromáždění, tedy obdoby českého Parlamentu, kde se setkala delegace poslanců s korejským předsedou Kimem Jin-pyem. S ním jednali například o energetice, technologiích nebo průmyslu.

[chooze:article;value:496299]

"V ekonomické oblasti se jedná nejenom o rozvoj tradičních oblastí, kde už spolu dávno spolupracujeme, jako je například automobilový průmysl, ale i o udržení těch trendů a snaze pokračovat v investicích a rozvíjet je," řekla Pekarová Adamová.

Řeč přišla i na bezpečnost. Právě ta je teď na korejském poloostrově jedním z hlavních témat. KLDR totiž v posledních týdnech opět intenzivně testuje své rakety. Minulý týden odpálila dokonce mezikontinentální balistickou střelu a poslední zkušební odpaly provedli Severokorejci i ve středu.

"Ty provokace ze strany Severní Koreje se konají v podstatě na pravidelné bázi každých několik dní a jejich rozvoj jaderného a raketového programu si rozhodně zaslouží kritiku ze strany mezinárodního společenství," prohlásil Kim Jin-pyo.

[chooze:article;value:495777]

Poslední čtvrteční návštěvou české sněmovní delegace byla jihokorejská vládní budova, kde čeští zástupci dolní komory Parlamentu jednali s tamním premiérem. "S předsedou korejské vlády jsme řešili otázky nejenom bezpečnosti, ale také ekonomické spolupráce. Taktéž se zmínil o zájmu a rozvoji další spolupráce jaderné energetiky," prozradila Pekarová Adamová. Jižní Korea je totiž jedním ze tří možných zájemců o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.