Jednání V4: Vojenské špičky řešily válku na Ukrajině i bezpečnost

Pomoc a podpora Ukrajině, společné výcvikové aktivity nebo hybridní hrozby z Ruska. Právě o tom mluvili nejvyšší armádní představitelé čtyř středoevropských zemí.

Kromě toho také náčelníci generálních štábů řešili dopad nového aliančního modelu sil na armády zemí V4 nebo úkoly logistického zabezpečení při podpoře partnerských zemí.

[chooze:article;value:543753]

Nejvyšší armádní představitele Slovenska, Polska a Maďarska přijal náčelník generálního štábu Karel Řehka tady na zámku Liblice na Mělnicku. "Máme definované dvě hrozby v dnešní době. Jedna z nich je Rusko a druhá velká hrozba jsou mezinárodní teroristické organizace," vyjmenoval náčelník Generálního štábu ČR Karel Řehka.

Mezi priority Česka patří kromě pomoci a podpory Ukrajině také společné výcvikové aktivity, vývoj a budoucnost bojového uskupení V4, velitelství společné logistické skupiny, obrana před případnými hybridními hrozbami z Ruska nebo protivzdušná obrana a zajištění logistické podpory.

Česko chce také efektivně spolupracovat s ostatními zeměmi V4 při zavádění nových zbraňových systémů. Visegrádské skupině aktuálně předsedá Česko a od července předsednictví převezme Polsko.

Podívejte se na záznam tiskové konference:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.