Jednoduchý test může odhalit příznak rakoviny. Stačí se podívat na prsty

Rakovina plic bývá jedním z nejčastějších druhů karcinomu. Podle odborníků se navíc může šířit rychleji než jiné formy onemocnění a příznaky se projeví často až poté, co se nádorové buňky rozšíří po těle, píše portál Mirror.

Symptomů onemocnění, které může pacient pociťovat, je celá řada a většina z nich je spojená s respiračními problémy. Jeden příznak je však možné odhalit snadným testem tak, že se člověk podívá na své prsty.

[chooze:article;value:502888]

Prstový test

Příznakem rakoviny plic bývají často tzv. paličkovité prsty. Zda je máte, zjistíte jednoduše. Stačí nehty dvou stejných prstů stlačit k sobě. Pokud mezi nimi vidíte malé okénko, je všechno v pořádku.

V případě, že mezeru nevidíte, se může jednat právě o paličkovité prsty. Konečky jsou totiž oteklé z důvodu hromadění tekutiny v měkkých tkáních prstů. Často se nakonec i zdeformují nehty.

Experti upozorňují, že pokud nemáte tuto mezírku mezi nehty, nemusí to automaticky znamenat, že máte rakovinu plic. Je tu ale možnost, že se jedná o jeden z příznaků. Je proto nejlepší navštívit svého praktického lékaře.

Příznaky

U každého pacienta se mohou objevit různé příznaky, uvedl portál Express. Mezi nejčastější symptomy rakoviny plic patří přetrvávající kašel, vykašlávání krve nebo hlenu, dušnost, sípání, chrapot, bolest na hrudi nebo v ramenou. Lidé také mnohdy trápí únava nebo oteklý krk či obličej.

Stejně jako v případě paličkovitých prstů, pokud pociťujete i jiné příznaky, nemusí se hned jednat o rakovinu. "Pokud zaznamenáte jakékoliv potíže, které vás znepokojují, navštivte svého lékaře," apeluje doktorka Helen Piercyová.

Rakovina postihuje stále větší množství lidí v Česku. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.