Jednou z priorit nových europoslanců má být genderová rovnost, tvrdí odborníci

Brusel měl v končícím volebním období rovnost, například tu genderovou, jako jednu z priorit. Pustil se tedy do snižování rozdílů v platech mužů a žen nebo do potírání genderově podmíněného násilí. "Největší výzvou Evropské komise bude udržet rovnost a diverzitu jako prioritu číslo jedna i s novým osazenstvem," řekla vedoucí výzkumu Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Liljana Cvetanovska.

Podle odborníků totiž hrozí, že po volbách usednou do lavic politici z části spektra, pro které jsou genderové otázky jako rudý hadr na býka. A téma rovnosti by mohlo ustoupit i aktuálním krizím. 

"Já vidím tři největší výzvy, se kterými by Evropská unie mohla pomoci. Zaprvé je to zpřístupnit ženám napříč Evropskou unií potrat. Zadruhé je to pomoci potírat násilí na ženách, zatřetí je to dlouhodobý problém, a to pomoci řešit nerovné odměňování," sdělila Anna Kotková, projektová koordinátorka Gender Studies.

[chooze:article;value:549420]

​Noví europoslanci budou hlasovat o směrnici, která má potírat a také kriminalizovat násilí na ženách. A to jak v reálném životě, tak v on-line prostoru.

Násilí ale v sedmadvacítce nečelí jen ženy. Podle Agentury Evropské unie pro základní lidská práva se od roku 2019 zvýšilo ve členských státech vůči lidem z LGBT+ komunity.

"Právě zdůrazňování rovnoprávnosti nás všech, včetně LGBT+ lidí, je to, co bude důležité v tom příštím volebním období Evropského parlamentu. Nám se totiž stále více ukazuje, že pokud jsou LGBT+ lidé ve státě nebo i v Evropské unii rovnoprávní, potom samozřejmě jsou více přijímáni," poznamenala právnička iniciativy Jsme fér Lucia Zachariášová.

A podle průzkumů v Evropské unii stále bují i rasismus. Podle té samé agentury s ním měl v loňském roce zkušenost téměř každý Evropan afrického původu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.