Jeho padouši uhranuli každého. Zemřel slavný herec Emmet Walsh

[chooze:gallery;value:35232]

​Herec nezaměnitelné vizáže, který začal být slavným až ve svých 40 letech díky filmům Na svobodě, Blade Runner či Zbytečná krutost, skonal na zástavu srdce v nemocnici ve Vermontu, uvedla agentura AP.

Ve snímku Na svobodě (1978) ztvárnil sadistického kurátora propuštěného vězně v podání Dustina Hoffmana. Walshův výkon uhranul tehdy ještě neznámé bratry Coenovy natolik, že pro něj napsali svůj první celovečerní film Zbytečná krutost (1984).

Bezcharakterní, slizký soukromý detektiv, který sleduje nevěrnou manželku majitele striptýzového baru, byl Walshovou vlastně jedinou hlavní rolí a získal za ni cenu Independent Spirit Award. Bezpočet ocenění posbíral i samotný film a odstartoval tažení bratří Coenů mezi nejúspěšnější nezávislé americké filmaře.

[chooze:article;value:546852]

​Slavný filmový kritik Roger Ebert ocenil Walshe za jeho výkon jako "básníka slizu" a – jak připomíná The Guardian – přišel s takzvaným Stanton-Walshovým pravidlem, které říká, že "žádný film s Harrym Deanem Stantonem nebo M. Emmetem Walshem ve vedlejší roli nemůže být úplně špatný".

Walsh si zahrál i v dalším snímku Coenových Potíže s Arizonou s Nicolasem Cagem v titulní roli.

Výraznou a opět určitě ne kladnou roli dostal ve filmu Brubaker, kde titulní postavu ředitele nechvalně proslulé věznice, který se nejprve nechá zavřít coby mukl, hrál Robert Redford. S další ikonou Paulem Newmanem si Walsh zahrál v kultovním snímku Nakládačka z prostředí nižší americké hokejové ligy.

Ve filmu Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta zase Walsh zdárně sekunduje hlavnímu hrdinovi Harrisonu Fordovi.

[chooze:article;value:546684]

​Walsh, celým jménem Michael Emmet, vyrůstal na severu ve Vermontu u kanadské hranice. Jeho děda, otec i bratr pracovali jako celníci. Vystudoval Americkou akademii dramatických umění v New Yorku a deset let působil v divadle, než se objevil v prvním filmu jako komparzista.

Počet jeho filmových a televizních rolí přesáhl 200. Do jeho filmografie patří třeba i Serpico, Cvok či Svatba mého nejlepšího přítele. Pracoval do posledních chvil, western Outlaw Posse s jeho poslední vedlejší rolí přichází teprve do kin.

Zemřela proslulá módní ikona Iris Apfel. Modelkou se stala v neuvěřitelném věku (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.