Jemen je už léta pod vládou Húsíů. Útoky na lodě ohrožují mezinárodní obchod

Húsíové, nebo také, jak sami sebe nazývají, boží pomocníci, už téměř 10 let ovládají klíčové oblasti v Jemenu a aktuálně ohrožují mezinárodní obchod svými brutálními útoky na lodě v Rudém moři.

"Taková politicky i jinak slabá síla, jako jsou Húsíové, má perfektní vyděračský potenciál," uvedl Josef Kraus z Mezinárodního politologického ústavu Masarykovy univerzity.

[chooze:article;value:536940]

Húsíové jsou teď v Jemenu největší síla a podle expertů kontrolují asi třetinu území. Ovšem tu nejzásadnější třetinu, velká část Jemenu jsou totiž pouště a hory. "Hnutí nyní kontroluje hlavní město a základní infrastrukturní body v tom státě, to znamená nejdůležitější obchodní přístavy. A to z nich v tu chvíli dělá vládce země, byť ty periferie kontrolovat nemusíte,“ vysvětlil Kraus.

Konflikt v Jemenu, který Húsíové využili k převratu, eskaloval do války a od roku 2015 Jemen zažívá rozsáhlou humanitární krizi. Situace v Jemenu je teď jednou z nejhorších na světě. Lidé trpí nedostatkem potravin, léků a základních životních potřeb. Dochází k masivnímu vysídlení a mnoho lidí čelí hrozbám nemocí a podvýživy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.