Moderní bydlení

Jemen je už léta pod vládou Húsíů. Útoky na lodě ohrožují mezinárodní obchod

Húsíové, nebo také, jak sami sebe nazývají, boží pomocníci, už téměř 10 let ovládají klíčové oblasti v Jemenu a aktuálně ohrožují mezinárodní obchod svými brutálními útoky na lodě v Rudém moři.

"Taková politicky i jinak slabá síla, jako jsou Húsíové, má perfektní vyděračský potenciál," uvedl Josef Kraus z Mezinárodního politologického ústavu Masarykovy univerzity.

[chooze:article;value:536940]

Húsíové jsou teď v Jemenu největší síla a podle expertů kontrolují asi třetinu území. Ovšem tu nejzásadnější třetinu, velká část Jemenu jsou totiž pouště a hory. "Hnutí nyní kontroluje hlavní město a základní infrastrukturní body v tom státě, to znamená nejdůležitější obchodní přístavy. A to z nich v tu chvíli dělá vládce země, byť ty periferie kontrolovat nemusíte,“ vysvětlil Kraus.

Konflikt v Jemenu, který Húsíové využili k převratu, eskaloval do války a od roku 2015 Jemen zažívá rozsáhlou humanitární krizi. Situace v Jemenu je teď jednou z nejhorších na světě. Lidé trpí nedostatkem potravin, léků a základních životních potřeb. Dochází k masivnímu vysídlení a mnoho lidí čelí hrozbám nemocí a podvýživy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.