Jen krok od doby ledové. Nejbrutálnější mrazy za 40 let přicházejí, varuje expert

Letošní zima by mohla být chladnější než kdy dřív. Vyplývá to z analýzy vzorců počasí za několik posledních desetiletí amerického meteorologa Davida Dilleyho, upozornil portál EIN Presswire.

"Existuje několik hlavních faktorů, které pravděpodobně vrátí zimní počasí do podoby před rokem 1982. Bylo to období, které bylo chladnější a bouřlivější než posledních 40 let," říká Dilley.

Jak informoval odborný web Global Weather Oscillations, do Evropy se může v závěru roku nahnat nejstudenější polární vzduch, který tady nebyl přinejmenším čtyři dekády.

[chooze:article;value:520167]

Záležet bude také na dalším vývoji teplé fáze jižní oscilace El Niño, která v létě způsobila extrémní vedra. V zimě může ale paradoxně hnát teploty hluboko pod nulu. "Země navíc momentálně pomalu opouští 230letý cyklus oteplování a vstupuje do 120letého cyklu ochlazování," upozornil Dilley.

Dlouhodobé modely předpovídají Česku zatím mírnou zimu, nejspíš se to ale ještě změní. "Nelze vyloučit, že nás čeká alespoň týden studeného severního nebo severovýchodního proudění nebo sněhová kalamita i v nížinách," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Končí meteorologické léto. Nástup podzimu bude pozvolný:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.