Jen tak se neochladí, tvrdí meteorologové. Charón vystřídá Kerbera

Úmorná vedra řádí v Evropě v už několikátý den v pořadí. Nejhůř je na tom Středomoří, kde i přesto, že jsou na vysoké teploty místní zvyklí, považují současná horka za nebývalý extrém.

Itálie, Řecko, Španělsko, Bulharsko nebo Rumunsko – většina z těchto států už zaznamenala historický teplotní rekord, nebo se k němu aspoň přiblížila. V Řecku dokonce kvůli extrémnímu horku zkrátili návštěvní hodiny některých památek. Například do Akropole se v sobotu lidé od pravého poledne do pěti hodin odpoledne nedostali. Na místě navíc zasahovali záchranáři.

V Srbsku v pátek prožili nejteplejší den v roce. Na velkém území Španělska se pak teploty pohybují v průměru o tři stupně výš než za posledních 40 let.

[chooze:article;value:513282]

A ochlazení jen tak nepřijde. Během neděle budou teploty stoupat třeba v Řecku. V maximech se budou pohybovat kolem 40 stupňů Celsia. V Itálii a Španělsku se pak budou teploty pohybovat kolem 35 stupňů. Jenže právě Itálie se na nejhorší vedra teprve připravuje.

Tlakovou výši Kerberos totiž vystřídá anticyklona Charón, kvůli které by příští týden na Sardinii mohlo být i 49 stupňů Celsia. Mírné ochlazení tak jih Evropy čeká až v úplném závěru července.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.