Jen tři dny ve funkci. Francouzská ministryně to kvůli dětem pěkně schytala

Nová francouzská vláda, kterou minulý týden jmenoval prezident Emmanuel Macron, má první skandál. Když v pátek nová ministryně školství Amélie Oudeaová-Casteraová v rozhovoru poznamenala, že její děti chodí na prestižní soukromé školy, nečekala, jak velkou vlnu kritiky vyvolá. 

Na dotaz, jak vypadá vzdělání jejích dětí, odpověděla ministryně, kterou francouzská média překřtila zkratkou AOC, že studují na prestižní pařížské soukromé škole, protože "odpadlo spoustu vyučovacích hodin, které nebyly seriózně nahrazené", píše deník Le Figaro. Dodala, že ji celá situace frustrovala "podobně jako tisíce dalších rodin". 

[chooze:article;value:536391]

Bezprostředně po zveřejnění jejích slov se zvedla vlna kritiky od levicových i pravicových poslanců, kteří volají po její rezignaci. Deník Libération navíc přišel se zjištěním, že její syn nastoupil do soukromé školy hned po školce. Proti tomu se ale ministryně ostře vymezila. "Už musíme uzavřít tuhle kapitolu útoků na můj osobní život," ohradila se v pondělí podle webu Euronews

Když pak v úterý navštívila veřejnou školu, vypískal ji dav učitelů a zástupci školských odborů si oficiálně vyžádali její omluvu. AOC nahradila na pozici šéfa resortu školství nynějšího premiéra Gabriela Attala. Nová ministryně má na starosti i sport, a bude tak mít letos plné ruce práce hlavně kvůli olympijským hrám, které v červenci pořádá Paříž. 

[chooze:poll;value:f2abfe8c39b3b796d626e8f43fba2647d53aaec5]

Francie má nového premiéra. Je nejmladším v historii země (1/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.