Jenom šílenec by válčil s Ukrajinou, prohlásil Putin. V jednom roce otočil

Vladimir Putin prý dlouho považoval válku mezi Ruskem a Ukrajinou za nemožnou. "Před rokem 2014 jsem si ani nedokázal představit, že je konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou možný. Pokud byste něco takového navrhli, myslel bych si, že jste šílení," tvrdí ruský vládce v krátkém videu šířeném poradcem ukrajinského ministra vnitra Antonem Heraščenkem na sociální síti X.

Klip prochází z Putinova vystoupení na 9. mezinárodním kulturním fóru v Petrohradu ze 17. listopadu. Podle Ruska fórum slouží jako "místo pro setkávání, dialog a předkládání zásadních myšlenek a řešení, včetně prezentace cílů ruské humanitární politiky".

Putin podle jeho vlastních slov i slov těch, kteří se s ním setkali, Ukrajinu nikdy nepřestal vnímat jako součást Ruské říše. Slova o tom, že "Ukrajina není stát", zazněla od Putina podle někdejší americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové už někdy v roce 2008, tedy dávno před rozhořením vojenských střetů mezi oběma zeměmi. Napsala to ve svých memoárech.

[chooze:article;value:529743]

Tyto myšlenky pak Putin rozvedl ve své eseji "O historické jednotě Rusů a Ukrajinců" z roku 2021. Je tak skutečně možné, že si Putin až do masivních proevropských protestů na Ukrajině, takzvaného Euromajdanu před deseti lety, nepřipouštěl, že by Ukrajina mohla existovat jako něco jiného, než jako přívěšek Ruska bez možnosti samostatného směřování.

Naopak podle bývalého amerického prezidenta Billa Clintona se ruský vládce na případný konflikt alespoň mentálně připravoval už dlouho před rokem 2014. "Putin mi v roce 2011, tři roky předtím, než obsadil Krym, řekl, že nesouhlasí s dohodou, kterou jsem uzavřel s Borisem Jelcinem, že budou respektovat ukrajinské území, pokud se (Ukrajinci) vzdají svých jaderných zbraní," citoval jej deník Guardian.

"Nesouhlasím s tím, nepodporuji to a nejsem tím vázán," měl Putin tehdy také prohlásit. "Od toho dne jsem věděl, že je to jen otázka času," dodal k tomu Clinton. Proč a kdy skutečně změnil Putin názor, neví ani Heraščenko. "Proč to teda udělal? Opravdu bude šílený a je to čím dál horší. Jak to vidíte vy? Myslíte, že zešílel?" ptá se. 

[chooze:poll;value:e9e01deeffc3a6f17670d83315ecf8c3e51a89ea]

Lidé si myslí, že jde o Putinova dvojníka. Muž se dokáže proměnit v cokoliv:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.