Moderní bydlení

Ještě není konec. ČHMÚ prodloužil výstrahu před extrémním deštěm

Situace v Česku stále zůstává dramatická. ČHMÚ během neděle zaktualizoval výstrahu před nebezpečnými jevy. Ta prodlužuje varování před srážkami do pondělního poledne a na jihu území až do noci. 

Srážky

Deštivé počasí na většině našeho území pokračuje a bude tomu tak podle ČHMÚ s přestávkami i během pondělí. "Intenzita srážek bude proměnlivá a během nedělního odpoledne a noci bude déšť na některých místech, zejména ve východní polovině území, zcela ustávat. V pondělí se ale na většinu území deštivé počasí na přechodnou dobu vrátí," uvedl ústav.

Srážky již podle něj nebudou většinou dosahovat tak vysokých hodnot, ale v důsledku nasycení půdy bude odezva v krajině výraznější. "V pondělí (16. 9.) bude postupně pršet na většině území s úhrny nejčastěji mezi 5 až 35 mm, v Jizerských horách až 40 mm. V Jeseníkách, na Šumavě a v Novohradských horách může napršet ještě 40 až 60 mm. Odpoledne a večer budou srážky od severovýchodu ubývat, výstraha před deštěm proto platí na většině území do 12:00, na jihu Čech a jihozápadě Moravy do půlnoci na úterý 17. 9.," dodal ČHMÚ.

Povodně

Stále také platí varování před povodňovými jevy. "V důsledku pokračujících, místy i velmi vydatných, srážek očekáváme další vzestupy hladin vodních toků, které budou v některých povodích i velmi výrazné. Nejvyšší vzestupy s četným překročením 3. SPA a případně i 50letých průtoků předpokládáme během neděle a v noci na pondělí na tocích, které odvodňují Jeseníky, Krnovsko, Opavsko, Ostravsko a Beskydy," popsali meteorologové.

[chooze:article;value:574081]

​Výrazné vzestupy mají i nadále pokračovat u toků odvodňujících severovýchodní horské oblasti, Českomoravskou vrchovinu, Šumavu a Novohradské hory.

​Dron natočil situaci v Otrokovicích a Sazovicích na Zlínsku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.