Ještě to neskončilo. Covid nám může zavařit, bijí vědci na poplach

Tým vědců z Australské národní univerzity přišel se znepokojujícím zjištěním. Odhalili, že téměř 20 % pacientů po prodělání covidu-19 se ještě tři měsíce poté potýkalo s řadou příznaků. Nejčastěji se jednalo o únavu, ztrátu paměti, problémy s koncentrací, potíže se spánkem nebo kašel.

O postcovidovém syndromu známém také jako long covid se přitom příliš nemluví. Ne všichni navíc věří, že skutečně existuje. Podle expertů však bude třeba se na tuto problematiku ještě pořádně zaměřit.

[chooze:article;value:544901]

Australští odborníci ve své studii zveřejněné v časopisu Medical Journal of Australia zkoumali 11 tisíc pacientů, u kterých testy prokázaly koronavirus v roce 2022, kdy se kontinentem šířila varianta omikron.

Každý pátý si přitom stěžoval na potíže ještě tři měsíce po prodělání nemoci. Podle vedoucí výzkumnice Muly Woldegiorgisové výsledky ukazují, že riziko long covidu je daleko vyšší, než se původně předpokládalo.

"Riziko bylo vyšší u žen a lidí ve věku od 50 do 69 let. Stejně tak u těch se zdravotními problémy nebo u lidí, kteří měli méně dávek vakcíny," doplnila Woldegiorgisová.

Mnohé navíc syndrom naprosto vyřadil z běžného života. "Vidíme i dopad na práci a studium. Více než 18 % z těch, kteří před infekcí normálně fungovali, nebyli schopni se plně vrátit kvůli přetrvávajícím problémům," uvedla Woldegiorgisová.

[chooze:article;value:544095]

​Praktický lékař Michael Livingston upozornil, že v posledních letech se v rámci své praxe setkal ve městě Narembeen v Západní Austrálii s velkým množstvím lidí s nevysvětlitelnou únavou, píše portál ABC News.

"Někteří si dokonce mysleli, že mají i demenci. Báli se o svou paměť, protože přišli o schopnost vybavit si i jednoduché úkoly," popsal Livingston. Také on je přesvědčený, že na vině je v těchto případech postcovidový syndrom.

Letiště jsou po covidu rušnější. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.